קרנבל מקסיקני או: מתכון לסלט תירס וצ'ילי וסלט דגנים עם ירקות שורש

מאת: raheli

5 חברים, 13 מנות, אינספור חומרי גלם ובעיקר המון טעמים מדהימים מהמטבח המקסיקני. וגם: מתכון לסלסת תירס וצ'ילי וסלט דגנים עם ירקות צלויים

סטריפ משהו טעים
מה המאכל הראשון שעולה לכם לראש כשאתם חושבים על אוכל מקסיקני? לי למשל, עולה בעיקר שעועית. עם מלא רוטב חריף וטורטיות בצד. וזהו.

אז כן, כמו שהבנתם, רמת ההיכרות שלי עם המטבח המקסיקני די שואפת לאפס. שזה די מדהים לאור העובדה שאני מתעסקת באוכל כבר לא מעט שנים.

DSC_0042-600מטבח שמח. חומרי גלם מדגמנים זוגיות לתפארת. צילום: רחלי קרוט


יש משהו נורא מסקרן וקסום באוכל הזה, שמעטות המסעדות שיודעות להכין אותו בארץ כמו שצריך. מצד אחד הוא מתאפיין בשעועית שנתפסת כקטניה כבדה ומשביעה ומצד שני יש בו ליים ותירס, כוסברה ועגבניות. ניחוחות של אננס קריבי וריחות של בשר מעושן.

600רגע לפני החיתוכים והבלאגן. צילום: רחלי קרוט


כדי להבין קצת יותר ממה באמת מורכב המטבח הזה, נפגשתי לפני שבועיים עם איתמר דוידוב ה-אורים ותומים של המטבח המקסיקני והבעלים של חברת טרז פזוס שמייצרת ומייבאת מוצרים מהמטבח המיוחד הזה.

למעלה משעה הקשבתי לו, מוקסמת ונפעמת מהגילויים. מהסיפורים על המדינה הכל כך מהפנטת הזו, מהתיאורים על הריחות והתבלינים, מההסברים על חשיבות התירס והשעועית, על  משמעות הנץ והקקטוס בדגל מקסיקו ובכלל על התרבות המקומית.

כשסיימנו לדבר אצלו במשרד ירדנו לקומה התחתונה, שם שוכן המפעל הקטן שלו שמייצר טורטיות מקמח תירס ומקמח מלא, סלסות מטורפות (אתם ממש חייבים לטעום את סלסלת החלפיניו והליים שהיא שילוב בין מתוק, חמוץ וחריף), ריבות מיוחדות לתבשילים, ממרחי שעועית ומולה ועוד המון דברים שמפעילים את הדימיון. ואגב, אם עוד לא יצא לכם לטעום טורטיה חמה שרק עתה נאפתה, אתם חייבים לעשות את זה. פשוט תענוג.

תפוזיםמתחילים בהכנות. צילום: רחלי קרוט


כשהגעתי הביתה, עמוסה בצנצנות קטנות, קמח וטורטיות, ידעתי שאני חייבת לזכור את המילים של איתמר ואת ההשראה שבאה איתן ולהכין, ביחד עם חברים טובים ששותפים לשריטת האוכל שלי, ארוחה על טהרת המטבח המקסיקני.

מה שכן, חשוב לי לומר כבר מעכשיו – הארוחה שהכנו לא לגמרי מבוססת על מנות אותנטיות או כאלה שנשענות ב-100% על האוכל המקומי, אלא יותר על גרסאות משודרגות שלקחו את המטבח הזה לצד המרענן שלו. לכיוון האננס והליים, העגבניות והדגים הטריים.

המפגש הקולינרי הזה שחיבר ביני ובין גיל (מבשל ואוכל), מתן (טוניס שולחן), מעיין נדיר (במטבח של מעייני) וענת קורוטיץ היפהפה והמוכשרת, הוליד לא רק מתכונים נפלאים אלא בעיקר טונות של הנאה וקולות של עונג. וגם צ'אט פייסבוק מלא בחפירות של כולנו שבו התקשקשנו בלי הפסקה על רעיונות למתכונים, סיפורים ובדיחות על בוקר הבישול ואינספור שאלות ותהיות.

אייפד3סוף סוף מתיישבים לאכול


לבוקר הזה, על אף שהסתיים בשולחן צבעוני וטעים בטירוף, היו גם חבלי לידה. תדמיינו 5 אנשים במטבח, אינספור חומרי גלם על השיש ובסלון, מצלמות, משטחי שיש לצילום, סכינים, קרשי חיתוך וצלחות, המון צלחות, ותבינו למה לקח לנו מעל שעה להתרגל לתזזיתיות של כולם. אבל כשזה קרה, הקצב במטבח הפך להיות הכי הרמוני שאפשר. איכשהו פתאום הבלאגן קיבל הגיון והבלבול הפך לצחוק.

והיה כיף. הכי כיף בעולם. כי בנינו, מה טוב יותר ממפגש של אנשים שאוהבים, אוכל משובח ויצירתי וגשם בחוץ. טוב, אולי שוקולד עם דובדבנים.

אייפדענת לא מתאפקת וטועמת מהסביצ'ה. סתם, אנחנו ביקשנו שתדגמן יד עם לק אדום.


אז מה הכנו?
- מתן, הידוע יותר בכינויו "תאכלו, אני עדיין מצלם", הכין סביצ'ה אלוהי עם נתחים דקיקים של פילה לברק, אננס וצ'ילי.

סביצהסביצ'ה שמח וטעים במיוחד. צילום: מתן שופן


- גיל, האיש שמחבר את כולנו ביחד וגם זה שהפיל סנדביץ' על הרצפה (אל דאגה, אכלנו אותו בכל מקרה), הכין סלסת שרימפס עם עגבניות ואבוקדו.

שרימפססלסת שרימפס עם עגבניות ואבוקדו. צילום: גיל גוטקין


- ענת, הצלע היפה שבחבורה (וקוסמת קינוחים בלי קשר), הפתיעה עם סלט דגנים משובץ בירקות צבעוניים ורוטב דבש, ליים וצ'ילי (את המתכון תוכלו למצוא ממש כאן למטה).

DSC_0089-600סלט דגנים עם קוביות תפוחי אדמה, גזר, ירקות צבעוניים ורוטב חמוץ-מתוק-חריף. צילום: רחלי קרוט


- מעיין, היחידה שבאמת ידעה מה היא עושה ואיזה טעמים יש במטבח המקסיקני, פינקה אותנו בטורטיות, סלסות, פרגיות ונתח קצבים בפפריקה מעושנת ותבלינים.

DSC_0112-600פרגית במולה. צילום: רחלי קרוט


ואני? אני הכנתי סלט תירס עם טעמים שמזכירים את מקסיקו ואת הקריביים, את המטבח של אמא שלי ביחד עם הזכרונות והריחות של תאילנד.

DSC_0069-600טעמים ממקסיקו ביחד עם זכרונות מתאילנד. צילום: רחלי קרוט


הסלט הזה, הוא שילוב של המון דברים שאני ממש אוהבת – גרגירי תירס מתוקים שמתפצחים בפה, כוסברה ריחנית, צ'ילי חריף, ליים חמוץ ואננס שמחבר את הכל יחד ומוסיף ניחוח מסתורי.

את הסלט הזה נוהגים לשים בתוך טורטיה ביחד עם גוואקמולי, סלסת עגבניות ובשר והיא אפילו נהדרת גם ככה לבד כמו סלט שלא זקוק לשום תוספת לידו.

ויש גם בונוס! מיד בסוף המתכון לסלט תירס תוכלו להתענג גם על המתכון של ענת לסלט דגנים משגע וצבעוני שמתפקד לחלוטין כארוחה. באמת שהוא לא צריך כלום ליד.

DSC_0058-600מקפיצים את התירס במחבת לכמה דקות כדי לרכך מעט את המעטה החיצוני של הגרגירים. צילום: רחלי קרוט


אז רגע לפני שאני שולחת אתכם להכין ארוחה מקסיקנית לתפארת, תרשו לי לנצל את מכסת המילים שעוד נותרה לי (האמת, לא ממש נותרה כי חפרתי אבל תזרמו) ולהגיד המון תודה לאיתמר על המידע, חומרי הגלם המעולים והסיפורים המרתקים ולחבורה האהובה שהפכה את הבוקר ההוא לאחד הימים השמחים והטעימים. אין עליכם!

DSC_0124-600קרנבל מקסיקני!



סלט תירס ואננס עם צ'ילי


מצרכים:
5 קלחי תירס, עדיף גילי
3 כפות שמן זית
1/2 כוס אננס טרי (אם אין טרי עדיף לוותר, השימורים לא יעשו את העבודה הפעם)
צ'ילי אדום, טרי
5 בצלי שאלוט או בצל אחד סגול
6-7 צנוניות
2 ענפי בצל ירוק
חופן נדיב של עלי כוסברה
5 כפות סלסה חלפיניו ליים (להשיג בחנות של טרז פזוס) או: מיץ סחוט מחצי לימון + 1/2 כפית סוכר
מלח

אופן הכנה:
- חותכים עם סכין חדה מאוד את גרגירי התירס. אם משתמשים בתירס גילי (הזן המתוק שלא זקוק לבישול) ממשיכים בשלבי ההכנה. אם משתמשים בתירס מזן אחר, מומלץ מאוד להקפיץ את גרגירי התירס על מחבת עם 3 כפות שמן זית במשך 5 דקות על אש גבוהה. מעבירים את גרגירי התירס לקערה.
- חותכים את הבצל, האננס, הצ'ילי והצנוניות לקוביות קטנות ומוסיפים לקערה עם התירס.
- קוצצים כוסברה ובצל ירוק ומוסיפים לקערה.
- מוסיפים 5 כפות סלסה חלפיניו וליים וממליחים מעט. מערבבים בעדינות ומתקנים תיבול אם יש צורך.


DSC_0097-600טעים גם בלי טורטיה. צילום: רחלי קרוט 



סלט דגנים מקסיקני עם ירקות שורש, תפוחי אדמה ורוטב ליים ודבש


מצרכים לירקות הצלויים:
1 גזר, חתוך לקוביות
2 תפוחי אדמה סגולים/אדומים (להשיג בשוק הנמל או בטטה אחת גדולה), חתוכים לקוביות
2-3 תפוחי אדמה ראטה (או תפוח אדמה אחד רגיל), חתוכים לקוביות
2 כפות שמן זית
1/2 כפית כמון
1/2 כפית אבקת צ'לי

וגם:
כוס דגנים מבושלים (לבחירתכם – אורז בר, אורז רגיל, גריסים, חיטה, בורגול, פריקי)

ירקות טריים:
1 גזר, מגורד
פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות
פלפל צהוב, חתוך לקוביות קטנות
מלפפון, חתוך לקוביות קטנות
1/2 בצל סגול, חתוך לקוביות קטנות

לרוטב:
1/2 כוס שמן זית
3 כפות חומץ
3 כפות מיץ ליים
כפית צ'ילי גרוס
3 כפיות דבש (או מייפל)
2 שיני שום כתושות
1/2 כפית מלח

אופן הכנה:
- מניחים את הירקות (הצלויים) בקערה ומוסיפים שמן, כמון וצ'ילי. מערבבים היטב.
- מעבירים את הירקות לתבנית עם נייר אפייה ואופים במשך 15-20 דקות ב-200 מעלות. מומלץ להפוך את הירקות מדי פעם.
- מרכיבים את הסלט – בקערה מניחים את הדגנים שבישלתם, הירקות הטריים והירקות הצלויים.
- מערבבים בצנצנת קטנה את הרוטב ושופכים מעל. מערבבים בעדינות.

IMG_8416-600הגזר ותפוחי האדמה מיד אחרי שיצאו מהתנור. צילום: מתן שופן


DSC_0079-600ארוחה שלמה בסלט אחד.


עכשיו ברשותכם, אני והעייפות שלי זזים לישון. ואתם, רוצו להכין!