עוגת תותים ופיסטוקים

מאת: olga

תענוג מתוק לעיניים ולחיך - עוגה רכה, בזכות תוספת של יוגורט, עם תותים עסיסיים ופיסטוקים שמוסיפים צבע ומרקם

כידוע, שפה בין היתר מבטאת מושגים תרבותיים וסביבתיים. כך לאסקימואים יש המון מילים שונות לשלג, כי יש כל כך הרבה ממנו. ברוסית אין מילים שמתארות את המושגים "פרטיות" או "פרגון", כי יש מהם כל כך מעט. ובעברית, למשל, יש לנו את המילה "פרווה" שמתארת מושג די ייחודי ששייך אך רק לנו ונובע מחוקי הכשרות.


בהקשר הזה יש לי רק דעה מגובשת אחת: אני חושבת שקינוח אופטימלי חייב להיות חלבי. כלומר, אין לי בעיות עם פרווה, ובתור בן אדם שמכבד ומקבל אמונות של אנשים אחרים, יוצא לי לא מעט להכין קינוחי פרווה. בבלוג שלי יש כמה וכמה מתכונים מצוינים, בעיקר של עוגות. אבל, בתור מישהי שגדלה בארץ זרה, במציאות שלא היו בה מושג או מילה "פרווה", אני בהגדרה תמיד אעדיף קינוחים חלביים. הרי לא במקרה המשמעות הנוספת של המילה "פרווה" היא סתמי, משהו שהוא לא לכאן ולא לכאן.


לרוב ניתן להפוך מתכונים חלביים לפרווה, הן מתוך שיקולי הכשרות, והן מתוך שיקולי טבעונות. בדרך כלל זה לא יפגע באיכות ובטעם של המוצר הסופי. נהוג לחשוב שמתכוני פרווה גם בריאים ודיאטטיים יותר. אבל, כמו שכנראה ניחשתם, המתכון שאני רוצה להציע לכם היום אינו כזה. מדובר בעוגת יוגורט ותותים שחייבת, אבל חייבת להיות חלבית. תעמידו פנים שמדובר בשבועות, תשמרו אותה לקפה של הבוקר ולא לפינאלה של ארוחות בשריות, פשוט תזרמו עם החלביות שלה. אתם לא תצטערו. היא טעימה נורא: במרקם מושלם בין צפוף לאוורירי, במתיקות מעודנת, מלאה בתותים עסיסיים שעכשיו ממש בעונה ובפיסטוקים שמוסיפים צבע ועניין. תענוג לעיניים, תענוג לחיך.


מצרכים לתבנית אינגלישקייק:
6-8 תותים גדולים
כפית קמח לקימוח התותים
110 גרם חמאה
150 גרם סוכר לבן (3/4 כוס)
2 ביצים
100 מ"ל יוגורט לבן (חצי גביע)
1 כפית תמצית ווניל
190 גרם קמח (כוס + 5 כפות)
1/2 כפית אבקת אפייה
קמצוץ מלח
חופן פיסטוקים (אופציונלי)


אופן הכנה:
• חותכים את התותים והפיסטוקים לחתיכות בגודל בינוני. זורים על התותים מעט קמח (בערך כפית) ומערבבים בעזרת הידיים.
• מחממים תנור ל- 180 מעלות.
• באמצעות מיקסר מקציפים בקערה את החמאה הרכה עם הסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה וקצת תפוחה.
• מוסיפים את הביצים (אחת אחרי השנייה) וממשיכים להקציף.
• מוסיפים את היוגורט ותמצית הווניל ומערבבים בפעם האחרונה.
• מנפים פנימה את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים בעזרת מרית בכמה תנועות קיפול בודדות. לא לערבב יותר מדי!
• מקפלים פנימה בעדינות את התותים והפיסטוקים החתוכים (אופציונלי).
• משמנים ומקמחים את תבנית האפייה. מעבירים את התערובת הסמיכה פנימה ומכניסים לתנור ל- 50 דקות או אפילו לשעה, תלוי בתנור. העוגה מוכנה כשקיסם שננעץ באמצע יוצא יבש וללא פירורים. במידת הצורך, אם העוגה משחימה מהר מדי מלמעלה, מכסים את התבנית עם נייר כסף.
• מקררים, מוציאים מהתבנית, מפזרים מעל אבקת סוכר, פורסים ומגישים.
• שומרים בכלי אטום במקרר.


צילום: אולגה טוכשר


הערות:
• אפשר להכין את העוגה בלי הפיסטוקים, רק עם התותים. אפשר להחליף את הפיסטוקים באגוזים, שקדים או צנוברים.
• אפשר להחליף את היוגורט בשמנת חמוצה, למשל 9%.
• רוצים עוגה מתוקה? – תגדילו את כמות הסוכר לכוס שלמה.
• אפשר להחליף סוכר לבן בחום, אבל אז העוגה תהיה כהה יותר.
• אם בכל זאת מתעקשים על גרסת פרווה, אפשר להחליף את החמאה בשמן ואת היוגורט במיץ תפוזים. תקבלו עוגה אחרת. בקיצור, יש הרבה מתכונים טובים לעוגות פרווה. את העוגה הזו תכינו כשמתאים לכם חלבי.
• את המתכון המצולם עם הסברים צעד אחרי צעד אפשר לראות כאן.


בטורים הקודמים:
מתכון לעוגת שוקולד רכה ללא קמח
מתכון לעוגיות חמאה וקקאו|

מתכון לבראוניז עם אוראו
מתכון לכרובית אפויה בציפוי פריך
מתכון לעוגת פיסטוק עם חלבה


>> לעוד מתכונים מעולים הכנסו לבלוג של אולגה טוכשר – המרכיב הסודי
צילומים: אולגה טוכשר