מטורטיות ועד גווקאמולה • ויוה לה מקסיקו

מאת: maayannadir

7 מתכונים מהמטבח המקסיקני שיגרמו לכם לרוץ למטבח ולהכין ארוחה צבעונית ושמחה. מטורטיות וגוואקמולה ועד סלסת עגבניות

במטבח של מעייני

במשך שנים חשבתי שהמטבח המקסיקני הוא די משעמם, טורטייה מגולגלת, נאצ'וס עם סלסה ועוד כמה מנות שהיום אני יודעת ששייכות בעיקר למטבח הטקס-מקס ולא למטבח המקסיקני.

עם השנים יצא לי לגלות בחו"ל, אך בעיקר אצל השפית רימה אולברה, מטבח מדהים עם טעמים מאתגרים. בראש ובראשונה הצ'יפוטלה, פלפל חלפניו מיובש ומעושן שפשוט הופך כל מנה ליותר טעימה. לאחר מכן טעם הטורטיה האופייני, לא עוד טורטיות מקמח חיטה לבן אלא מקמח תירס לבן שמפיץ ריח מהפנט תוך כדי הכנה ועוד יותר תוך כדי הצריבה.

את נתח הקצבים שמוזכר בהמשך אני מכירה כנתח בשר במרינדת אצ'יוטה, זרעי אנטו בעלי צבע אדום זרחני שניתן למצוא בכל במכולות אסייתיות אך בגרסת הקיצור דרך, ניתן לוותר עליו או לפחות לעשות קיצור דרך כמו שאני עשיתי עם הנתח שהכנתי ביחד עם כמה חברים בשבוע שעבר.

בוקר גשום אחד נפגשנו רחלי קרוט שכותבת את הטור "משהו טעים", מתן שופן מהבלוג "טוניס שולחן", גיל גוטקין מהבלוג "מבשל ואוכל" וענת קורוטיץ' והכנו חגיגה מקסיקנית אמיתית עם אחד השולחנות הכי צבעוניים שיצא לי לראות. מתן הכין סביצ'ה מקסיקני נפלא ומרענן, גיל הפליא בסלסת שרימפס, עגבניות ואבוקדו ואצל רחלי יש קרנבל מקסיקני שכולל  סלסת תירס עם אננס וצ'ילי וסלט דגנים עם ירקות שורש ורוטב דבש וצ'ילי שענת הכינה. את כל הלינקים למתכונים תמצאו כאן למטה.

יש עוד מנות שלא הספקנו להכין ומבחינתי כיום הם חלק בלתי נפרד מהמטבח המקסיקני כמו צ'ילי קון קרנה עם שעועית שחורה והמון צ'יפוטלה, מרק שעועית ורודה עם שמנת חמוצה, צ'ילי ריינו (פלפל ענקי מיובש ממולא בתערובת גבינות ועשבי תיבול מצופה בביצה וקמח תירס ומטוגן), תבשיל בשר טלה עם שלל פלפלים מיובשים וטחונים ועוד. אבל הזמן קצר והמלאכה מרובה וזה הזמן לשתות קצת טקילה ולהתחיל בחגיגה!

DSC_0019-600

טורטיות מקמח תירס


מצרכים:
350 גרם קמח תירס לבן (ניתן להשיג בטרז פזוס - 35 ש"ח לקילו)
כפית מלח
2 כפות שמן קנולה
כ-2 כוסות מים

אופן הכנה:
- שמים קמח תירס, שמן ומלח בקערה, מוסיפים את המים בהדרגה ולשים ידנית עד לקבלת בצק. המרקם צריך להרגיש כמו פלסטלינה רכה.
- מכסים את הבצק בניילון נצמד ונותנים לו לנוח כחצי שעה.
- קורצים כדורים בגודל פינג פונג ומרדדים לעובי של 3-4 מ"מ בין 2 ניירות אפיה משומנים או בעזרת משטח טורטיות.
- צורבים את הטורטיות על גבי מחבת חמה או פלנצ'ה עד שהטורטיות נאטמות ומקבלות נקודות זהובות.
- עוטפים את הטורטיות במגבת מעט לחה ושומרים עד לאכילה.

DSC_0148-600

פיקו דה גאיו (סלסת עגבניות)


מתאים להגשה לצד טורטיה צ'יפס, למילוי טאקו ועוד.

מצרכים:
4 עגבניות קשות ללא הליבה והזרעים
1/2 צרור כוסברה
בצל סגול
מיץ מליים אחד
מלח

אופן הכנה:
- קוצצים לקוביות קטנות את העגבניות, הבל והכוסברה.
- מערבבים בקערה ומתבלים בליים ומלח לפי הטעם.

אייפדרואים את הצלחת הלבנה עם הפס השחור בצד ימין למעלה? זאת סלסת העגבניות.



סלסת כרוב


אחד מהמרכיבים בטאקו. משתדך בעיקר לטאקו דג אך לא רק.

מצרכים:
חצי כרוב
3 כפות שמן צמחי
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית חומץ בן יין לבן
מלח

אופן הכנה:
- חוצים את הכרוב ומרחיקים את הליבה, קוצצים לרצועות דקות.
- במחבת מחממים את השמן וברגע שהוא חם מסירים מן האש.
- מוסיפים את האורגנו ומטגנים מעט לפתיחת הטעמים. מוסיפים את החומץ.
- שופכים את הנוזל החם על רצועות הכרוב ומעסים ביד עד לריכוך. מתבלים במעט מלח לפי הטעם.

DSC_0090-600מוסיפים לטאקו או לצד בשר



 גווקאמולה


מעולה לטאקו, בוריטו ולטורטיה צ'יפס.

מצרכים:
2 אבוקדו בשלים
2 עגבניות קשות
1/2 בצל סגול
1/2 צרור כוסברה
1 צ'ילי חריף
מיץ ליים אחד
מלח

אופן הכנה:
- מועכים אבוקדו אחד את השני קוצצים לקוביות.
- מרחיקים מהעגבניות את הליבה וקוצצים את דפנות העגבניה לקוביות קטנות.
- קוצצים את הכוסברה, הצ'ילי (אם אוהבים חריף משאירים את הזרעים) והבצל סגול ומערבבים הכל יחד.
- מתבלים במיץ ליים ומלח.

DSC_0087-600מתאים לא רק לאוכל מקסיקני



פרגית במולה


מצרכים:
1/2 קילו סטייק פרגית
צנצנת (200 גרם) רוטב מולה אדום. להשיג בטרז פזוס
300 מ"ל מים (מי שלא אוהב חריף מאוד יכול להחליף את המים במיץ עגבניות
מלח לפי הטעם

אופן הכנה:
- מביאים לרתיחה במחבת את המולה והמים. מכניסים פנימה את הפרגיות (שלמות) ומבשלים על אש בינונית, מדי פעם הופכים את הפרגיות.
- לאחר שהפרגיות מבושלות מוציאים אותן מהרוטב ומניחים להן להתקרר.
- מפוררים את הבשר לשערות ומחזירים בחזרה אל תוך רוטב המולה.
- מביאים לרתיחה, מתבלים במלח ומעבירים לצלחת הגשה עם מעט מהרוטב.

DSC_0112-600

פרגית בקייג'ין


מצרכים:
1/2 קילו סטייק פרגית
2 כפות שמן
2 כפות תבלין קייג'ין

אופן הכנה:
- חותכים את הפרגית לרצועות ומניחים בקערה.
- מערבבים היטב עם הקייג'ין והשמן כך שהכל מצופה.
- במחבת חמה צולים את רצועות הפרגית, כל פעם חלק כך שרק התחתית מכוסה על מנת שהפרגיות ייצרבו ולא יתבשלו עקב קירור המחבת.

DSC_0060-600מתבלים, צורבים במחבת וזה מוכן



נתח קצבים במרינדת פפריקה מעושנת ותפוזים


מצרכים:
1/2 ק"ג נתח קצבים
מיץ וגרידה מתפוז אחד
2 שיני שום
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית צ'יפוטלה – ניתן להשתמש ביותר אם אוהבים חריף
1/2 כוס שמן קנולה

מצרכים:
- בעזרת בלנדר מוט מכינים מרינדה: מערבלים את התפוז (מיץ וגרידה), שום, פפריקה מעושנת וצ'יפוטלה לנוזל חלק ומוסיפים את השמן בזילוף איטי תוך כדי ערבול ליצירת אמולסיה.
- מעבירים לקערה ומשרים את הנתח קצבים למספר שעות עד לילה.
- במחבת חמה צורבים את הנתח בשלמותו על אש גבוהה במשך 2-3 דקות מכל צד. מוציאים את הנתח למנוחה, פורסים לפרוסות דקות.
- אם אוהבים את הבשר עשוי במידת צלייה גבוהה יותר, ניתן להחזיר למחבת החמה את הפרוסות לצריבה של דקה נוספת.

DSC_0119-600איזון טעמים בין התפוזים לפלפל המעושן (והחריף)


לכל המתכונים בפרויקט המשותף


סלסת תירס של רחלי וסלט דגנים עם ירקות צלויים של ענת


DSC_0069-600


DSC_0089-600


סביצ'ה עם אננס, צ'ילי ושאלוט של מתן


DSC_0118-600


סלסת שרימפס עם עגבניות ואבוקדו של גיל


DSC_0101-600