אוזני המן מקמח מלא

מאת: olga

הגרסה השפויה לקינוח של החג - אוזני המן מקמח מלא, בלי טיפת חמאה, במילוי ממרח תמרים או כל ממרח אחר שאוהבים

המרכיב הסודי - אולגה טוכשר
אין הרבה מן השפוי בחג פורים. כנראה זו הסיבה העיקרית לכך שרובנו אוהבים אותו. לאנשים בוגרים כמוני הוא נותן לגיטימציה לשחרר ולו במעט את הרסן, להוריד את רמות הכבדות שלצערי מאפיינת אותנו ביום-יום ולחזור לילדות הצוחקת מכל דבר והלא עושה חשבון לאף אחד. חג קסום! אנשים מתחפשים ויוצאים לרחובות, מחייכים אחד לשני כאילו מכירים שנים, והאוויר מתמלא בחמימות האביבית ובניצוצות של אהבה והייתי אומרת מעין אחדות חברתית. יש לי המון זכרונות טובים שקשורים לחגיגות פורים שונות. דברים נפלאים קרו לי במהלך השנים סביב החג הזה. ויש גם בונוס: מכיוון שאני ירושלמית, אני זוכה לחגוג את פורים לפחות פעמיים.


חוסר השפיות מסביב לחג גולש גם, איך לא, לתחום האוכל. העוגיות המסורתיות, אוזני המן, וממתקים מכל הסוגים והמינים משתלטים על המרחב הפיזי והווירטואלי שלנו ומביאים איתם ים קלוריות מיותרות. אפילו אם תלכו למסיבות יומיים ברצף ולא תפסיקו לרקוד לרגע, עדיין תשארו במאזן שלילי – אין מצב שתבזבזו יותר קלוריות מאשר תכניסו לגופכם.


מכיוון שאני ממש לא מעודדת להפסיק לאכול מתוקים, לפחות אני לא מתכוונת לעשות זאת, כדאי לנסות לחפש פתרונות יצירתיים ל"הבראת" החג. המתכון לאוזני המן שאני מציעה לכם היום הרבה יותר שפוי מרבים אחרים: העוגיות מתבססות על שמן צמחי במקום חמאה, יש בהן סוכר חום ו- 50% קמח מלא. כל זה כלל וכלל לא פוגע בטעמן המעולה. הבצק יוצא רך ונעים למגע וממש כיף לגעת בו ולעבוד איתו. העוגיות יוצאות דקיקות ופריכות אם מרדדים את הבצק לשניים-שלושה מילימטרים, או תפוחות ורכות אם הבצק עבה יותר. אני הכי אוהבת מילוי מסורתי על בסיס ממרח תמרים ואגוזים, אבל אתם מוזמנים להתפרע ולמלא את אוזני המן שלכם בכל סוג מילוי שעושה לכם את זה. בטור הבא אשתדל להציע כמה אופציות מעניינות. אז נתראה כאן בעוד שבוע!


אוזני המן


מצרכים (20-25 אוזני המן):
2 ביצים
80 גרם (1/3 כוס) סוכר חום
שקית סוכר ווניל
75 גרם (1/2 כוס פחות כף) שמן צמחי
150 גרם (כוס + כף) קמח רגיל
150 גרם (כוס + 3 כפות) קמח מלא
כפית ו-1/2 אבקת אפייה
ממרח תמרים או כל ממרח למילוי לפי הטעם
אבקת סוכר להגשה


אופן הכנה:
• באמצעות מטרפה ידנית או מיקסר מערבבים בקערה את הביצים, הסוכר, סוכר הווניל והשמן עד שמתקבלת תערובת חלקה בצבע חום.
• בהדרגה מנפים פנימה את הקמח, הקמח המלא ואבקת האפייה (אפשר בשתי נגלות) ומערבבים תחילה בעזרת המטרפה או כף, ואחרי זה לשים באמצעות הידיים עד שמתקבל כדור בצק רך ונעים למגע.
• מחממים את התנור ל- 170 מעלות.
• חלקים את הבצק לכמה חלקים ומרדדים (מומלץ על דף נייר אפייה) לעובי רצוי.
• באמצעות רינג או כוס קורצים עיגולים, מניחים במרכז כל עיגול כפית מילוי, מרימים את קצוות הבצק, יוצרים משולשים, צובטים ומהדקים.
• מניחים את העוגיות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור ל- 10 דקות בלבד.
• מוציאים מהתנור ומקררים על הרשת. לפני הגשה מקשטים באבקת הסוכר.
• שומרים בכלי אטום.


הערות:
• לי יצאו 21 עוגיות. אם אתם מתכננים משלוחי מנות וצריכים כמות גדולה יותר של אוזני המן – תכפילו את כמות המרכיבים.
• אם אין לכם סוכר חום – אפשר להחליף אותו בכמות זהה של סוכר לבן.
• אם אין לכם קמח מלא – אפשר להשתמש ב- 300 גרם של קמח רגיל. באופן תיאורטי אפשר להשתמש רק בקמח מלא, אבל אני לא ניסיתי. יכול להיות שבמקרה הזה יהיה צורך להוסיף עוד קצת שמן.
• לגבי הרידוד: ככל שתרדדו יותר את הבצק – כך העוגיות יצאו דקות ופריכות יותר.
• את המתכון המצולם עם הסברים צעד אחרי צעד אפשר לראות כאן.


בטורים הקודמים:
מתכון לכדורי ריבת חלב וקוקוס
מתכון למחמר – פשטידה מרוקאית

מתכון לשטרודל תפוחים וצימוקים

מתכון לעוגת תותים

מתכון לעוגת שוקולד רכה ללא קמח
מתכון לעוגיות חמאה וקקאו



>> לעוד מתכונים מעולים הכנסו לבלוג של אולגה טוכשר – המרכיב הסודי


צילומים: אולגה טוכשר