קרוב לעשרים שנה אני בארץ, ועד היום זוכרת כל ערב פסח וסדר שעברתי. לא בפרטי פרטים – רק את הדגשים העיקריים. הראשון היה סדר ציבורי רב משתתפים בכפר נוער בו גרתי אחרי שעליתי ארצה. מאוד המוני, אנונימי. עם צלחות פסח מלאות בדברים מוזרים שהמוכר ביותר ביניהם היה ביצה קשה. אותה אני זוכרת בתור אי קטן של שפיות. השני בבית של חברה ישראלית שהזמינה להתארח לפני היציאה המשותפת לבילוי. שם ראיתי איך אפשר להפוך סלון ביתי לשולחן. אחיה הג'ינג'י עשה לי עיניים, ואני לראשונה בחיי טעמתי ארטישוק. השלישי חגגתי בעבודה בתור מלצרית – סוג של עבדות. ברביעי הייתי כל כך לבד, שלמרות שחברים הזמינו להצטרף, העדפתי לשקוע באומללות, בדידות ועצב – סוג של חירות.
אחר כך היו הרבה סדרי פסח משפחתיים עם דגש על אוכל רוסי. לאחר מכן סדר או שניים פרועים עם דגש על אלכוהול. עד לא מזמן סדר פסח היה ערב בסימן יהדות מרוקו – מגש מצות שמעבירים מעל ראשו של כל אורח, בבהילו יצאנו ממצרים – כולם צוחקים, שמחה וששון. ומה השנה? אספר לכם אחרי שהחג יסתיים. כי אם למדתי משהו בכל השנים האלה, זה שאסור לתכנן יותר מדי. כי ההוא שיושב למעלה אוהב לסובב אותנו ארבעים שנה במדבר לפני שלוקח לארץ המובטחת.
לא מזמן שמעתי סיפור חמוד בנוי על משחקי מילים שקשור לפסח בתור חג החירות. המסר העיקרי שלו הוא לא לפסוח על הזדמנויות בחיים, לא להחמיץ אותן, להתקדם הלאה, להתחדש, לא לשקוט על השמרים ולהגיע למיצוי פוטנציאל. אולי פסיכולוגיה בגרוש, ואולי רעיון קונסטרוקטיבי שכדאי לאמץ – כל אחד יבחר לעצמו.
אני בכל אופן ממליצה תמיד להישאר חיוביים ובשום פנים ואופן לא להחמיץ הזדמנות להכין את החטיפים המעולים האלה. הם מורכבים משלוש שכבות: בסיס פריך מפצפוצי אורז מקורמלים, שכבת אמצע סמיכה של טופי קרמל מלוח ושכבה עליונה של גנאש שוקולד במרקם קטיפתי. כולן יחד מתאחדות לביס נפלא ומיוחד במינו. אל תפסחו על היצירתיות שלכם: תיצרו חטיפים ארוכים וצרים, ריבועים או משולשים. תחדשו את תפריט הקינוחים ותתקדמו הלאה מעוגות מסורתיות ומוכרות. רק ככה נמצא את ערב החג וניצור דגש חדש שייכנס לזיכרון האישי. שיהיה חג שמח!
מצרכים לבסיס (תבנית 20x20):
50 גרם (1/4 כוס) סוכר
2 כפות מים
3 כפות סירופ תירס
45 גרם חמאה
75 גרם (כוס ו- 1/4) פצפוצי אורז
מצרכים לקרמל מלוח:
250 מ"ל (מיכל קטן) שמנת מתוקה
100 גרם חמאה
180 גרם (כוס פחות 2.5 כפות) סוכר לבן
1/2 כפית מלח ים אטלנטי
מרכיבים לציפוי שוקולד:
150 גרם שוקולד מריר
150 מ"ל (קצת יותר מ-1/2 מיכל) שמנת מתוקה
הערות:
• אפשר להחליף את סירופ התירס בכמות זהה של דבש או מייפל.
• אם לא אוהבים שוקולד מריר, אפשר להשתמש בשוקולד חלב. אבל בכל זאת מומלץ מריר!
• אפשר להחליף את מלח הים האטלנטי ב- ¼ כפית מלח רגיל. אם לא רוצים טופי מלוח, אפשר להשמיט את המלח מהמתכון.
• את הגנאש אשפר להכין גם במיקרוגל: פשוט יוצקים את השמנת על השוקולד, מחממים במיקרוגל ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה.
• בעיקרון אפשר להפוך את המתכון לפרווה על ידי שימוש בחלב קוקוס או שמנת צמחית ומחמאה או מרגרינה.
• את המתכון המפורט כולל תמונות של כל השלבים תוכלו למצוא כאן.
בטורים הקודמים:
מתכון לבאונטי ביתי
מתכון לאצבעות סלמון אפויות בציפוי פריך
מתכון לבלינצ'ס מושלם
מתכון למאפה שמרים במילוי גבינות
מתכון למחמר – פשטידה מרוקאית
מתכון לשטרודל תפוחים וצימוקים
מתכון לעוגת שוקולד רכה ללא קמח
>> לעוד מתכונים מעולים הכנסו לבלוג של אולגה טוכשר – המרכיב הסודי
צילומים: אולגה טוכשר