פאי רועים מאולתר

מאת: olga

ארוחה שלמה, מזינה וסופר טעימה, בתבנית אחת - פאי רועים עם שכבת בשר טחון ופירה תפוחי אדמה. מגישים לצד סלט

המרכיב הסודי - אולגה טוכשר
פאי רועים הוא מאפה קלאסי מהמטבח הבריטי. יש לו שני מאפיינים עיקריים: מדובר בתערובת מבושלת של בשר וירקות בתחתית שמכוסה על ידי פירה תפוחי אדמה. את השכבה התחתונה מכינים בדרך כלל מבשר כבש או בקר, מה שמסביר את שם המאכל. אין לי שמץ של מושג מה הקשר בין הרועים הבריטיים לתפוחי האדמה, אבל מן הסתם צריך להיות קשר כלשהו. בואו פשוט נעמיד פנים שפעם, בעבר הרחוק, אנשים גדולים ומזוקנים בסגנון הניצבים של "לב אמיץ" (כאן – הרועים) הלכו אחרי עדרי צאן ובקר על רקע נופים ירוקים ופסטורליים כשעל כתפם מונחים שקים מלאים בתפוחי אדמה. וגזר. לפעמים גם סלרי. וכמובן בצל. אי אפשר בלי בצל.

הגרסה של פאי הרועים שלי אינה קלאסית, אלא יותר מאולתרת. כי מה שהיה לי במקרר הזכיר באופן מוזר ומפתיע את תוכן שקי הרועים מהפסקה הקודמת. ולמרות שבמתכון שלי חסרים כמה מרכיבים שקיימים בגרסה הקלאסית, התוצאה בהחלט מכובדת ועושה כבוד למאכל. ובשתי מילים – טעים סוף. מדובר בארוחה שלמה, מזינה וסופר מנחמת, בתבנית אחת. אחד היתרונות הוא שניתן לעשות שימוש חוזר בבשר מבושל ובמחית תפוחי אדמה, אם לא רוצים להתחיל מאפס. תהליך ההכנה אינו ארוך ומאוד פשוט – כל אחד יכול להכין פאי רועים לתפארת ממוצרים זמינים ביותר. תגישו אותו חם בליווי לחם וסלט ירוק ולא תפסיקו להודות לרועים, לבריטניה ואולי גם לי, על ההשראה :)

מרכיבים לתבנית עגולה 26 ס"מ:
5 תפוחי אדמה גדולים
גזר גדול
בצל גדול
3 שיני שום
4 מקלות סלרי
2-3 כפות שמן לטיגון
1/2 ק"ג בשר בקר טחון
2 כפות קמח
1 ו- 1/2 כוסות מים
2-3 כפות חלב (לפירה, אופציונלי)|
20 גרם חמאה (לפירה, אופציונלי)
קופסת רסק עגבניות קטנה
כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור או לבן
2 כפיות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
כפית כמון
1/2 כפית אורגנו

אופן הכנה:
• מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות ומבשלים בכמות גדולה של מים עד שהם מתרככים.
• בינתיים מקלפים את שאר הירקות, חותכים לקוביות קטנות ומטגנים בשמן במשך כ- 10 דקות עד שהם מתחילים להשחים והגזר טיפה מתרכך.
• מוסיפים את הבשר הטחון, מערבבים היטב ומטגנים הכל יחד עד שהבשר מחליף את הצבע ומתחיל להשחים. מפרקים את הגושים שנוצרים האמצעות כף עץ.
• מוסיפים את הקמח ומערבבים. מוסיפים את הנוזלים, את רסק העגבניות והתבלינים, מערבבים ומבשלים לא מכוסה על אש נמוכה כ- 10 דקות נוספות.
מחממים את התנור ל-180 מעלות.
• מעבירים את התערובת הבשרית לתבנית אפייה ונותנים לה טיפה להתקרר. בינתיים מכינים פירה: פשוט מועכים את תפוחי האדמה המבושלים יחד עם החמאה והחלב. אם רוצים מנת פרווה – משתמשים בכמות זהה של נוזלי הבישול.
• מסדרים את הפירה מעל שכבת הבשר, מיישרים באמצעות המזלג ומכניסים את התבנית לתנור ל-20 דקות, או עד שפאי הרועים משחים.
• מוציאים ומגישים. שומרים בכלי אטום במקרר.



הערות:
• אפשר להחליף את בשר הבקר הטחון בעוף טחון.
• אם רוצים, אפשר להכניס לתערובת ירקות אחרים / נוספים.
• אפשר להכין פירה פרווה: פשוט מחליפים את החמאה והחלב במי הבישול של תפוחי האדמה.
• אפשר להשביח את המנה ולפזר גבינת פרמזן מעל הפירה לפני שמכניסים את התבנית לתנור.
• כרגיל, התיבול הוא בגדר המלצה בלבד. תשחקו עם התבלינים ותשתמשו בהם לפי טעמכם האישי.
• את המתכון המצולם עם הסברים צעד אחרי צעד אפשר לראות כאן.

בטורים הקודמים:
עוגיות דאבל שוקולד במילוי ריבת חלב
מתכון לקינוח שכבות עם קרם גבינה, פירות ופירורי עוגיות

מתכון למאפינס ירקות עם קמח מלא

מתכון לצ'אטני תפוחים

מתכון למעדן שוקולד טבעוני

מתכון לשלגוני בננה וקוקוס בציפוי שוקולד

מתכון לריבועי שוקולד וקרמל


>> לעוד מתכונים מעולים הכנסו לבלוג של אולגה טוכשר – המרכיב הסודי


צילומים: אולגה טוכשר