תבשיל קארי ירקות ועדשים או: נחמה בצלחת

מאת: olga

תבשיל קארי צמחוני שאפשר להכין ללא תכנון מיוחד תוך שימוש בכל ירק שיש לכם בבית. אולגה טוכשר מלמדת אתכם להכין ארוחה מנחמת

המרכיב הסודי - אולגה טוכשר
חורף.
השמש עוד מעמידה פנים שהיא מחממת, אבל מיום ליום המשימה הזו נעשית יותר ויותר קשה. הלילות בירושלים כבר ממש קרים, ומהרגע שיורד החושך, מתעורר אצלי חשק עז לאוכל מנחם. אני די בטוחה שזו תכונה אוניברסלית, משהו שקורה ל- 90% של האוכלוסייה.


ההגדרה המדעית עושה למושג "אוכל מנחם" רצח אופי ומתייחסת בעיקר להיבטיו הפחות סימפטיים, כגון רמה גבוהה של קלוריות או שומנים. הנטייה לחשוב שמדובר במזון מהיר ולא בריא שמספק צורך מיידי בחיסול רעב או סטרס. הרי כל דיאטנית תגיד שפעמים רבות הרעב שלנו אינו אמיתי, אלא תגובת הגוף למתחים, לחצים או מצבי רוח.


אני אומרת שהאוכל המנחם ביותר הוא אוכל ביתי: מרקים, תבשילים למיניהם, מתוקים כמובן. דברים רכים וחמים שמחליקים בגרון, עושים נעים בבטן ושקט בנשמה. אוכל כזה בהגדרה לא יכול להיות מזיק. או כמו שאמא שלי אומרת: ״כשאוכלים ללא רגשות אשם ונהנים, לא משמינים״. אומנם בא לנו לפעמים להתנחם באמצעות ארוחה, אבל מדובר כאן בעצם בצורך קדום שיושב בתוכנו מאותם ימים רחוקים שבני האדם חיו במערות, נאלצו לרוץ אחרי האוכל והתמודדו עם מזג אוויר קיצוני והיעדר מוחלט של אינטרנט וטלוויזיה בכבלים. מה כבר היה יכול לנחם אותם חוץ מאנשים קרובים ואוכל חם? אז נכון שקצת התקדמנו מאז, אבל הצרכים הבסיסיים שלנו נשארו ללא שינוי: כולנו צריכים אהבה וחום, אם לא מהסובבים אז לפחות מהצלחת.


מי שקצת מכיר אותי יודע שלא משנה על מה אתחיל לדבר בטור, בסופו של דבר בסבירות גבוהה מאוד אגיע מזרחה. שם נמצאת נחמתי הפרטית. תבשיל קארי הוא מנה קלאסית במטבחים אסיאתיים רבים: הודו, נפאל, תאילנד. הוא יכול להיות בשרי או צמחוני ומתאפיין בעיקר על-ידי שימוש בתבלינים רבים, ביניהם אבקת קארי שבעצמה מורכבת מתבלינים שונים ומגוונים. תבשיל הקארי יכול להיות ארוחה בפני עצמה או תוספת, למשל לאורז.


אני מציעה לכם מתכון של תבשיל קארי צמחוני. היתרון הבולט שלו הוא בספונטניות, כלומר אפשר להכין אותו ללא תכנון מיוחד תוך שימוש בכל ירק שיש לכם בבית. אם אין לכם מספיק ירקות טריים, אפשר לתגבר אותם בלקט ירקות קפוא או ירקות משומרים. המרכיבים החיוניים הם חלב קוקוס ותבלינים, וכמה שיותר. מספר פעולות פשוטות ופחות משעה, ויש לכם ארוחה חלומית: חמה, רכה וטעימה באופן יוצא מן הכלל. כל כך מתאימה לתקופת חילופי העונות ולחורף המתקרב. עברו מאות אלפי שנים, אבל עדיין הבית שלנו בבסיסו הוא אותה מערה אליה אנחנו זוחלים בסוף יום ארוך ומייגע כדי להתנחם בחברת אנשים קרובים ובעזרת אוכל. היום זה תבשיל קארי ירקות ועדשים.


מצרכים:
2 בצלים בינוניים
4 שיני שום
גמבה גדולה
2 בטטות בינוניות
2 תפוחי אדמה בינוניים
2-3 כפות שמן או 30 גרם חמאה
2 כפיות אבקת קארי
כפית כורכום
כפית כמון
2 כפיות מלח
כפית פפריקה חריפה
3 כפות קמח
קופסת חלב קוקוס
3 כוסות מים
1.5 כוס עדשים אדומות
קופסת אפונה וגזר


אופן הכנה:
• מקלפים את כל הירקות, קוצצים שום וחותכים בצל לחצאי טבעות, גמבה לרצועות ארוכות, בטטה ותפוחי אדמה לקוביות בינוניות.
• בסיר או מחבת גדולה מחממים חמאה או שמן ומטגנים בצל, שום וגמבה עד שהם מתרככים.
• מוסיפים את כל התבלינים וממשיכים לטגן תוך ערבוב במשך כמה דקות.
• מוסיפים קמח ומערבבים עד שמתקבלת מחית גרגרית.
• מנמיכים את האש ומוסיפים בהדרגה, תוך ערבוב קבוע, חלב קוקוס ומים. טורפים עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה.
• מוסיפים את הירקות, מביאים לרתיחה ומבשלים כ- 20 דקות עד שתפוחי האדמה מתחילים להתרכך.
• מוסיפים עדשים, מערבבים ומבשלים כ- 15 דקות עד שהכל רך והרוטב מסמיך.
• מוסיפים אפונה וגזר, מערבבים ומבשלים 5 דקות נוספות. במידת הצורך מתקנים את התיבול.
• מגישים מיד, מומלץ כתוספת לאורז בליווי שמנת חמוצה או יוגורט.
• את המתכון המצולם עם הסברים צעד אחרי צעד אפשר לראות כאן.


הערות:
• 
אפשר להשתמש בכל ירק שיש לכם בבית - קפוא, טרי או משומר.
• תשחקו עם התבלינים, אבל אל תשכחו שהם לב התבשיל.


בטורים הקודמים:
מתכון למרק כתום בניחוח אסייתי
מתכון לעוגיות ג'ינג'ר
מתכון לעוף עם פירות יבשים
מתכון לחביתיות בננה ושוקולד צ'יפס


>> לעוד מתכונים מעולים הכנסו לבלוג של אולגה טוכשר – המרכיב הסודי