Uborkasaláta - סלט מלפפונים הונגרי

מאת: raheli

סלט מלפפונים הונגרי עם מעט מצרכים והמון טעם. והכי כיף - שיטת ההכנה שומרת שהמלפפונים ישארו פציחים גם אחרי ימים במקרר

סטריפ משהו טעים
לא פעם כתבתי כאן כמה אוכל הוא הרבה מעבר למצרכים ואופן הכנה, כמה הוא רחוק מלהיות רק דרך להרגיע את הבטן. כמה הריחות והטעמים הם סימניה שמחזירה אותנו אחורה, לנקודות בזמן ולרגעים שנצרבו בזכרון.

הסלט הזה, שעל פניו מכיל בעיקר מלפפונים, הוא בדיוק הסימניה הזו. הוא משלב בתוכו לא רק מלפפונים וחומץ אלא מגיע ביחד עם שק של זכרונות.

זכרונות מארוחת צהריים אחרי הגן אצל סבתא, כשהאוכל הוגש לשולחן וסבא הוציא צנצנת עם המלפפונים האלה מהמקרר, העביר לצלחת קטנה ופיזר מעט פפריקה.

זכרונות של רגעים משפחתיים שלא יחזרו. ריחות של חומץ ושל סוכר, של נחמה ושל בית.

שלשום סבא שלי חגג יום הולדת. לו היה היום בחיים היינו שמים לו 84 נרות על העוגה. אבל הוא לא. הוא הלך מכאן בגיל שבו רבים רק הופכים מאבא לסבא. בגיל שבו רוב הזכרונות של הנכדים שלו נשענים על תמונות וסיפורים.

כשעלינו לקבר כדי לחגוג לו יום הולדת ולספר לו על החתונה השמחה שחגגנו לאח שלי בחמישי, חשבתי פתאום כמה הזמן לא מכהה את הגעגוע אלא רק מעצים אותו. כמה הוא נוכח בחיינו למרות שהוא לא באמת כאן. כמה הרגעים הקטנים האלה מול השולחן הם הבסיס למי שאנחנו.

מי שאני.

כשהתקשרתי בצהריים לסבתא כדי לשאול אותה איך מכינים את הסלט הזה (בהונגרית הוא נקרא  Uborkasaláta) הבנתי שלמרות כל העצב ובור הגעגועים, זכיתי בגדול.

גם כי הייתי מספיק גדולה כשהוא נפטר והספקתי ללמוד ממנו כל כך הרבה וגם כי יש לי סבתא שאפשר להתקשר אליה.

זה לא מובן מאליו.

מזל טוב סבא. השארתי לך סלט במקרר.

DSC_0208-600חותכים לפרוסות דקות ומניחים בקערה. צילום: רחלי קרוט


הערות חשובות:
- יש לסלט הזה כמה וכמה גרסאות כשההבדל העיקרי בינהן הוא בשימוש בבצל או בשום. סבתא שלי, אגב, מוסיפה לו רצועות בצל (בשלב פיזור המלח) אבל אני דווקא מעדיפה את הגרסה עם השום.
- כמו כל הונגריה, יש לי בבית שפורפרת של עגבניות ושל שום, לכן כאן השתמשתי במעט מממרח השום הזה (קונים בהונגריה בכל סופר כמעט). אם אין לכם בבית, אפשר להמיר את זה בשן שום כתושה דק.
- הסלט מושלם גם בלי השמנת, ולא כולם מגישים אותו ביחד איתה, אבל בעיני היא משלימה בצורה מדהימה את הטעמים ומאזנת את החומץ. ולמי שרוצה, אפשר גם להמיר אותה ביוגורט 3%.
- ניתן לפזר מעל פפריקה מתוקה (כך במקור) או פפריקה חריפה שתוסיף מעט עניין.
- ניתן להשתמש באבקת סוכר במקום סוכר – האבקה נמסה מהר יותר.
- שומרים במקרר בצנצנת זכוכית.

DSC_0212-600מפזרים מלח ומניחים למלפפונים להגיר את הנוזלים שלהם. צילום: רחלי קרוט


מצרכים:
3 מלפפונים
3/4 כפית שטוחה מלח (לא גס)
1/2 כפית סוכר
2 כפות חומץ (לא לימון, לא בלסמי. רגיל)
1/2 כפית ממרח שום או שן שום כתושה דק דק

להגשה:
שמנת חמוצה
פפריקה מתוקה או חריפה

אופן הכנה:
- פורסים את המלפפונים לפרוסות דקות מאוד, עדיף עם מנדולינה.
- מניחים בקערה ומפזרים מעל את המלח. מערבבים היטב עם הידיים ומניחים למלפפונים להגיר נוזלים. זה לוקח בסביבות 5-10 דקות.
- מדי פעם מערבבים שוב, תוך כדי לחיצה וסחיטה קלה של המלפפונים כדי שיגירו את רוב הנוזלים שלהם.
- סוחטים את המלפפונים ונפטרים מהנוזלים.
- מפזרים מעל סוכר, חומץ וממרח שום ומערבבים היטב. עדיף עם הידיים. זה גם הזמן לטעום ולתקן את התיבול אם צריך. הסלט צריך לצאת חמצמץ עם רמיזות עדינות של מתיקות.
- וכן, זה יראה כאילו המלפפונים איבדו את מרקמם והפכו לסמרטוטיים אבל הפלא מתרחש אחרי כמה דקות במקרר שם הם חוזרים להיות פריכים ומתפצחים בפה.
- מעבירים את הסלט לצנצנת זכוכית ושומרים במקרר.
- להגשה: מניחים תלולית של שמנת חמוצה ומפזרים פפריקה מעל.

DSC_0220-600המלפפונים מגירים המון נוזלים. צילום: רחלי קרוט


DSC_0236-600
לא חייבים להוסיף שמנת אבל היא מאוד משדרגת. צילום: רחלי קרוט


בטורים הקודמים של "משהו טעים":
סלט חסה עם הרוטב הכי טעים בעולם
כרובית בדבש, צ'ילי ולימון

בייגל בציפוי שומשום

עוגת ביסקוויטים עם שוקולד

כדורי שוקולד בציפוי קוקוס (טבעוני)

סלט כרוב וגזר עם שומשום

עוגת שוקולד ללא קמח

הכנתם? יש לכם שאלות לגבי המתכון? כתבו למטה בתגובות או פרסמו את התמונות של הסלט שהכנתם בקבוצת הפייסבוק