היא יפהפייה, מדיפה ניחוח של קינמון ובעיקר מאוד טעימה – עוגת כדורי שמרים בציפוי סוכר וקינמון עם תפוח בבצק שהופך אותה לרכה במיוחד
האמת היא, שאין מספיק מלים בלקסיקון כדי לתאר כמה העוגה הזאת מפתה וטעימה. כמה הריח שהיא מדיפה כשהיא יוצאת מהתנור יכול לשגע את האף והבטן (וגם את השכנים) ובעיקר באיזה קלות אפשר לחסל אותה.
מעבר לעובדה שמדובר בעוגה יפהפייה ומרשימה, הצורה שלה – כדורים כדורים עטופים בחמאה, סוכר וקינמון – הופכת אותה למיוחדת מאוד. החלק החיצוני של כדורי השמרים מתקרמל והופך להיות פציח בזכות הסוכר והחמאה שבאים במגע עם התבנית הלוהטת ואילו החלק הפנימי נותר רך כמו שמיכת פוך.
תוסיפו לזה את הכיף הגדול במשיכת הכדורים ותקבלו קינוח שהוא הרבה מעבר לעוד עוגת שמרים.
ויש גם בונוס: במיוחד לקראת ראש השנה התווסף לעוגה תפוח מגורד שגם שידרג אותה בטעם מיוחד ומרענן וגם יצר נקודות קטנות ורכות בתוך הבצק. אני מבטיחה לכם שאחרי שתנסו את הגרסה הזאת פעם אחת לא תפסיקו להכין אותה, עם ובלי קשר לחג המתקרב.
שיהיה חג שמח ומתוק עם התחלות חדשות ורגעים שמחים!
עוד מתכונים מעולים לחג: עוגת וניל עם רוטב טופי | פחזניות במילוי קרם וניל | סיגרים במילוי תפוחים מקורמלים
עוגת כדורי שמרים ותפוח בציפוי סוכר וקינמון
מצרכים:
450 גרם (3 כוסות + 2 כפות) קמח
1/2 שקית (40 גרם) פודינג בטעם וניל עלית
25 גרם (1/2 שקית) שמרים טריים או כף שמרים יבשים
100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
150 מ”ל (3/4 כוס) חלב
כפית תמצית וניל
2 ביצים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
1 תפוח גרני סמיט קלוף
לציפוי:
80 גרם חמאה מומסת, בטמפרטורת החדר
1/2 כוס סוכר
כף קינמון
3-4 כפות דבש
אופן הכנה:
– בפומפיה, על החלק העבה, מגרדים את התפוח ומניחים בקערה.
– מכינים את הבצק: מערבלים את כל המצרכים, פרט לתפוח, במהירות איטית במשך 4-5 דקות. מגבירים למהירות בינונית ומערבלים עוד 5 דקות עד שהבצק אחיד ומעט דביק. סוחטים היטב את התפוח המגורד ונפטרים מהנוזלים, מוסיפים את התפוח הסחוט לבצק ומערבלים עוד דקה עד שהתפוח נטמע היטב בבצק.
– מכסים בניילון נצמד או במגבת ומתפיחים לילה במקרר או שעה בטמפרטורת החדר.
– משמנים היטב תבנית קוגלהוף (חשוב לשמן היטב עם חמאה אחרת העוגה תדבק.
– מערבבים בקערה קטנה את הסוכר והקינמון.
– יוצרים מהבצק כדורים, זה בסדר אם הם לא עגולים לגמרי וקצת דביקים, וטובלים כל כדור בצק בחמאה מומסת ולאחר מכן בקערה עם הסוכר והקינמון.
– מניחים את הכדורים, עם מרווח של 2 ס”מ בינהם, בתבנית המשומנת עד לגובה 3/4 (אפשר גם קצת פחות כי העוגה תופחת מאוד).
– מכסים במגבת ומתפיחים 3/4 שעה.
– אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 25-35 דקות או עד שהחלק העליון זהוב ומקורמל.
– מחכים 5 דקות (לא לחכות להתקררות של העוגה אחרת הסוכר שנמס יתקשה והכל ידבק לתבנית), והופכים על צלחת הגשה.
– לפני ההגשה מזלפים דבש או מפדרים באבקת סוכר.
מסדרים את כדורי השמרים במרווחים בתבנית. צילום: רחלי קרוט
חשוב שגובה העוגה לפני האפייה יהיה מקסימום 3/4 מגובה התבנית. צילום: רחלי קרוט
הערות חשובות:
– בגלל התוספת של התפוחים בבצק חשוב להשתמש בפודינג וניל עלית שסופח את הנוזלים.
– במקום עוגת כדורים אפשר להכין מהבצק חלה מתוקה או לחמניות. רק במקום לטבול את הבצק בחמאה וסוכר, מברישים בביצה ומפזרים מעל סוכר גבישי (אופציונאלי). בגרסה הזאת גם ניתן להמיר את המתכון לפרווה ולהחליף את החלב במים או בחלב קוקוס ואת החמאה שבבצק בשמן צמחי.
– רוצים לשדרג עוד יותר את העוגה? מקפיצים במחבת קוביות תפוחים עם מעט סוכן וקינמון ומניחים מעל העוגה.
– במקום דבש ניתן לזלף סילאן או מייפל.
– אם נשאר לכם מעט מהבצק, קלעו אותו לצמה והכינו חלה קטנה או לחמניות.
אל תפספסו:
מתכון לטירמיסו שוקולד
מתכון לפחזניות במילוי קרם וניל
מתכון לשבלולי קינמון בציפוי מייפל
העוגה נראת מענינת הנסה תודה ושנה טובה
תודה רבה פנינה. אני אשמח לשמוע איך יצא לך :)
חג שמח!
נשמע מעולה, אני מכירה גרסה אחרת עם אגוזים שאני מכינה בשמחת תורה. אכין אותה לערב החג רק לא חלבית בגלל הכשרות. במה כדאי להחליף את החמאה? מחמאה או שמן?
בבצק אפשר שמן ובציפוי מחמאה.
אשמח לשמוע איך יצא :)
חג שמח!
רעיון מצויין , נשמע מעניין חייבת לנסות , תודה ושבת שלום
בשמחה. חג שמח!
וספרי איך יצא :)
וואלה מזכיר לי נשכחות – אמי ז”ל היתה מכינה את העוגה הזו ללא תפוחים וקראה לה – אורנגולושקא
גם סבתא שלי מכינה אורנגלושקה, עוגה מדהימה וסופר טעימה!
כוס= 180 מ”ל? 200 מ”ל? 240 מ”ל?
תלוי כוס של מה. סוכר/שמן/מים?
כאן יש המרת מידות:
http://www.foodpage.co.il/%D7%94%D7%9E%D7%A8%D7%AA-%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%95%D7%AA/
מה דעתכם להוסיף קוביית תפוח עץ בתוך כל כדור?
באמת חשבנו על זה, זה נשמע כמו רעיון מעולה. אם תנסי ספרי איך יצא.
חג שמח!
זו עוגה אמריקאית מסורתית וקוראים לה לחם קופים.
נכון מאוד :)
שולי יקירתי – המתכון אכן דומה מאד לאורנגלושקא , מעדן הונגרי , שם מצפים את כדורי הבצק גם בשיברי אגוזים . חפשי את המתכון של מיקי שמו , מתכון מצויין . שנה טובה
נראה ממש מעולה. ומה קורה אם מכינים אותה יומיים קדם? ומה קורה אם נותר ממנה? תודה רבה.
אני מבטיחה שלא ישאר ממנה :)
בכל מקרה, אין בעיה להכין אותה יום קודם (יומיים זה קצת יותר מדי אם כי היא תהיה לגמרי אכילה רק לא מאוד טרייה).
במקרה כזה הייתי עוטפת אותה בנייר כסף ומחממת בתנור 5 דקות לפני ההגשה.
חג שמח!
זו “הבעיה” של דוסים. תמיד צריך להכין מראש. קל וחומר שיוצא כלכך צפוף עם שבת. תוד רבה ושנה טובה.
אני לומדת דברים חדשים :)
אז הכי טוב להכין כמה ימים קודם, אפילו מחר או מחרתיים, ולהקפיא ארוז היטב.
בערב החג רק להוציא מהמקפיא להפשרה ואם יש זמן אפשר להכניס לתנור לכמה דקות.
תודה רבה על הסבלנות.
בענין לחמם בערב החג – האם מספיק 100 צלזיוס או ממש לתת “מכת חום” כמו באפיה?
העוגה נראת מצויין! האם אפשר להכין ולהקפיא?
תודה מראש ושנה טובה!
כן, בהחלט. רק תעטפי אותה היטב או תכניסי לקופסה לפני ההקפאה.
ומומלץ לשים אותה בתנור כמה דקות לפני ההגשה.
חג שמח!
this is something that my mom made when in Europe. it is Hungarian in origin. its’ name is “oroni golushko”. thank you for reminding me of the good old days. i will give it a try and see if my kids will also enjoy it. Chag Sameach, Shanah Tova!
גם סבתא שלי מכינה את הגרסה ההונגרית. הכי זכרונות מתוקים :)
אם יוצא לך להכין אני אשמח לשמוע איך יצא.
חג שמח ושנה טובה ומתוקה!
תקשיבי זו עוגה שקראנו לה בארה”ב MONKEY BREAD וזה הכי טעים שיש!! תודה שהעלית פה מתכון.
שאלה חשובה, אם אין לי מיקסר ויש לי מערבל ידני, זה יכול לעבוד?
תודה רבה ושנה טובה
היא הכי לחם קופים :) רק בגרסה קצת אחרת.
את יכולה פשוט ללוש עם הידיים, אמנם יותר ארוך אבל עושה טוב לשרירי הידיים :) מערבל ידני פחות יעבוד כי אין לו בד”כ וו לישה.
בהצלחה וחג שמח! ספרי איך יצא
היי, אני לא אופה (עדיין) אבל אם יש מישהי/ו שמוכן להכין את העוגה הזאת לערב חג (יום ראשון עד הצהריים) , אשמח לרכוש ממנו את העוגה המדהימה הזאת ! (מאזור השפלה : מודיעין-שוהם-ראשל”צ-רחובות). להצעות רן 0522588142. או אם ידוע לכם אל קונדיטוריה שמכינה עוגה נפלאה – אשמח מאוד להמלצות ! שנה טובה :-)
באותו סגנון אפשר להכין במילוי של אגוזים טחונים סוכר וקליפת לימון מגוררת וטובלים את כדורי הבצק בשמן זה מאד טעים
נשמע מצוין
אין לי תבנית קוגלהוף, אפשר להכין בתבנית שטוחה?
בטח. כל תבנית שאפשר לשים בתוכה 2-3 קומות של כדורי שמרים תעבוד. רק חשוב לשמן היטב את התבנית.
בהצלחה וחג שמח!
היי, גם זאת נראית ואווו אפשר גם כאן להחליף לקמח שמרים של אסם המוכן? ואיך רואים את כל הבלוג רק שלך? אני נכנסת רק מה שאני מקבלת לדף הבית.. לא מבינה איך האתר הזה בנוי מאוד לא מסודר לי :)
אפשר להחליף, באותה כמות.
כאן תוכלי לראות את כל המתכונים שלי:
http://www.foodpage.co.il/category/%D7%9E%D7%A9%D7%94%D7%95-%D7%98%D7%A2%D7%99%D7%9D-%D7%A8%D7%97%D7%9C%D7%99-%D7%A7%D7%A8%D7%95%D7%98/
חג שמח ושנה טובה!
בוקר טוב, אני מעוניינת להגיש את העוגה ביום שני. אם אני מכינה את העוגה ביום שבת בבוקר כיצד לאחסן אותה?
אחרי שהיא מתקררת תעטפי אותה בניילון נצמד או בקופסה סגורה היטב ותקפיאי. ביום שני תוציאי להפשרה של שעתיים ולפני ההגשה תכניסי אותה לתנור לכמה דקות רק כדי שתהיה חמימה וטרייה שוב.
חג שמח ושנה טובה!
המון תודה. חג שמח ושנה טובה.
אתמול עשיתי את העוגה יצאה טעימה מאד. האם ניתן לשלב מילוי בתוך הכדורים לשם ההפתעה?
היי יעל,
קודם כל כיף לשמוע שיצא טעים :)
אפשר לשים קוביית תפוח (או כל פרי אחר שאת אוהבת כמו אגס או אפרסק) ואם הולכים על גרסה שוקולדית אפשר להחביא בפנים קוביית שוקולד. גם פירות יער כמו אוכמניות ופטל ישתלבו מעולה.
חג שמח!
סוף סוף הגעתי לבצק הנכון! עשיתי ויצא נהדר כולם נהנו גם הנכדים!!באותה תבנית הכנתי חצי כמו במרשם עם קנמון וחצי עם שוקולית עבור נכדים שלא אוהבים קנמון,באמת אני מהמטבח ההונגרי גם ואף פעם לא הצליח לי כך הבצק!!תודה רחלי תחג שמח ושנה טובה!! אשמח לראות את מתכוניך כולם ברוריה
איזה כיף לשמוע. שימחת אותי מאוד.
שנה טובה וחג שמח!
האם נראה לך מתאים להשתמש באותו בצק לעוגת שמרים בסגנון שושנים ?
כן, בהחלט מתאים. רק שימי לב שהבצק מעט דביק (זה פחות משנה כשמעצבים כדורים כי גם ככה טובלים אותם בחמאה) לכן אם את צריכה בצק שאפשר לרדד בקלות אפשר פשוט להתפיח אותו לילה במקרר ואז הוא נוח לעבודה או לרדד אותו עם קצת יותר קמח.
בהצלחה וחג שמח!
מה אפשר להוסיף במקום חלב כדי שיהיה פרווה?
חלב קוקוס, חלב שקדים, חלב אורז או פשוט מים.
חג שמח!
ובמקום חמאה מחמאה?
בבצק עצמו אפשר שמן במקום חמאה (באותה כמות) ובחלק שבו צריך לטבול את הכדורים בחמאה עדיף להשתמש במחמאה.