ניחוחות של חורף בשיא השרב – ריבועי לימון שקשה להפסיק לישר עם תחתית של עוגיות חמאה וקוקוס ומעליה קרם חמצמץ שנמס בפה
אני מודה ומתוודה, אל הליים, האח המעודן והאלגנטי של הלימון, התוודעתי בפעם הראשונה לפני 3 שנים. עד אז, לבושתי, חשבתי שמדובר בלימון שלא הגיע לשיאו. מאז כבר הבנתי כמה טעיתי ובכל קיץ אני מחכה שהוא יגיח לשווקים ומשם למטבח.
מעבר לעובדה שמדובר בפרי עם קליפה דקה, ניחוח ארומטי וצבע משגע, אין בו גרעינים והחמיצות שלו עדינה ונעימה. כל מה שאפשר לבקש מפרי שמזכיר את החורף ומגיע בשיא השרב.
בתזמון מושלם, בדיוק בשבוע שבו החלטתי סוף סוף להכין ריבועי לימון, מצאתי את עצמי מול אריזה מלאה בליים ירוק של חוות תקוע. בדרך כלל, הפרי הזה מככב אצלי בעיקר במנות אסייתיות אבל הפעם החלטתי להפוך אותו לקינוח, ולא סתם קינוח, כזה שמשלב תחתית חמאתית עם ניחוח עדין של קוקוס ומעליה שכבה נמסה בפה של קרם לימון אפוי שיוצא מהתנור בעודו רוטט אך מתגבש ומתעדן אחרי שעה במקרר.
הריבועים האלה משגעים כבר אחרי הצטננות קצרה, אבל אם תצליחו להתאפק ולא לחסל את כולם ביום הראשון תגלו שטעמם משתבח עם כל יום שעובר.
הערות, הארות ושאר חיות בית
• אל תוותרו על גרידת הליים בתערובת, היא מוסיפה המון ארומטיות וטעם וכמובן גם מראה מקסים שמתגלה בחיתוך.
• אם לא אוהבים קוקוס אפשר להמיר את הכמות בעוגיות חמאה נוספות.
• שדרוג התחתית – ניתן להחליף את עוגיות החמאה בעוגיות לוטוס, עוגיות אוראו (ואז יתקבלו שכבות בצבעים מנוגדים), פתי בר או כל עוגיות אחרות שאתם אוהבים.
• רוצים להתפרע? החליפו 3-4 כפות ממיץ הלימון בפירות יער טחונים, כך תקבלו ריבועי לימון עם צבע ורדרד ומתיקות נוספת מהפירות.
• הקפידו לצנן היטב את ריבועי הלימון לפני שאתם מחסלים אותם.
• 20 דקות אפייה, ולא דקה אחת יותר. העוגה תראה לכם מעט רוטטת וזה בסדר, היא אמורה להיות רכה ובהירה מאוד ולא לקבל צבע זהוב. אם במקרה אתם מתחילים לראות שקרם הלימון מזהיב, תורידו את הטמפרטורה או תורידו את התבנית לחלק הנמוך יותר בתנור.
• אמנם לא ניסיתי, אבל אם אתם כבר מתפרעים, נסו להוסיף לקרם הליים נענע קצוצה. ואל תשכחו לספר לי איך יצא.
• ניתן להשיג ליים (מהרו לפני שתגמר העונה) באריזות של חוות תקוע בשווקים ובסופרים.
תבנית 20X30
מצרכים לתחתית:
150 גרם (1 ו-1/2 כוסות) עוגיות חמאה
2 כפות סוכר חום כהה
1/2 כוס קוקוס
70 גרם חמאה מומסת
מצרכים לקרם ליים (מבוסס על מתכון של מרתה סטיוארט עם מעט שינויים):
370 גרם (1 ו-3/4 כוסות) סוכר לבן
150 מ”ל (1/2 כוס + 2 כפות) מיץ ליים או לימון
גרידה מ-2 ליים (רק החלק הירוק)
3 כפות קמח
4 ביצים
1/4 כוס חלב
לקישוט:
אבקת סוכר
אופן הכנה:
• מחממים תנור ל-180 מעלות.
• מניחים נייר אפייה לרוחב התבנית כך שישארו לכם שוליים של נייר אפייה מכל צד.
• טוחנים את העוגיות במעבד מזון (או באמצעות פטיש שניצלים בתוך שקית ניילון עבה). מעבירים לקערה.
• מוסיפים סוכר חום, קוקוס וחמאה מומסת ומערבבים היטב עד שנוצרת תערובת פירורית. מעבירים לתבנית מלבנית (20X30) ומשטחים לגובה אחיד. דואגים ללחוץ היטב על שכבת העוגיות כדי שהמלית שתכסה אותה לא תנזל בין החורים.
• אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 10 דקות.
• בינתיים מכינים את קרם הליים: מניחים בקערה סוכר, גרידת ליים ומיץ ליים וטורפים מעט. מוסיפים ביצים וחלב וטורפים ממש מעט. לבסוף מוסיפים את הקמח וטורפים בעדינות עד שגושי הקמח נעלמים. הקפידו לא לטרוף יותר מדי כדי שלא יווצרו בועות שיהפכו לתלוליות באפייה.
• מעבירים את תערובת הלימון לתבנית עם תחתית העוגיות (זה בסדר עם התחתית חמה עדיין) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 20 דקות. העוגה מוכנה כשהיא יציבה, בצבע חום בהיר ומעט רוטטת במרכז.
• מצננים את העוגה בחוץ למשך 30-50 דקות ומעבירים לקירור לפחות שעה במקרר. עדיף יותר.
• משחררים את העוגה מהתבנית, מפדרים באבקת סוכר וחותכים לריבועים. שומרים במקרר.
עוד במשהו טעים:
עוגות נוטלה מ-3 מצרכים
קיש ירקות ספירלה
נתחי עוף בתפוזים וצ’ילי
פחזניות במילוי מוס שוקולד ודובדבנים
צילומים: רחלי קרוט
הכנתם? יש לכם שאלות לגבי המתכון? כתבו למטה בתגובות או פרסמו את התמונות של העוגות שהכנתם בקבוצת הפייסבוק
אחלה, אז מתי את מכינה לי כזה? :)
אם תבטיחי לקחת הכל ולא להשאיר לי ולו ריבוע אני מוכנה כבר היום :) עשיתי טעות והעברתי את “הרוב” להורים כדי שישאר לי למקרה שיבואו אורחים. אני לא באמת צריכה לספר לאן כל מה שהשארתי הלך, נכון?
שלום, למה אין באתרים אפשרות לגרסת הדפסה?
צודקת, ממש בקרוב נוסיף את האופציה הזאת.
הכנתי את הריבועים עם ליים, יצא נהדר וחוסל.
תודה על המתכון!
איזה כיף לשמוע ♥ תודה שחזרת לשתף
שלום , עוגה טטטטעעעעיייממממההה, תודה לך. אף על פי שהכנתי פרווה חלב סויה במקום חלב ומזולה במקום חמאה.
שימחת אותי מאוד. וטוב לדעת שהיא מוצלחת גם עם חלב סויה ומזולה ♥
עוגיות הלימון נראות פצצה. אך האם חייבים להכין מעוגיות חמאה? האם המתכון חייב להיות חלבי?
היי רותי,
סליחה על האיחור בתגובה, רק עכשיו ראיתי שכתבת.
בכל מקרה, למקרה שזה עדיין רלוונטי – אפשר להחליף את עוגיות החמאה בפתי בר או קרקרים מתוקים.
במקום חלב את יכולה להשתמש בחלב קוקוס.
הרסת אותי עם המתכון הזה. אני בתקופה שבה אסור לי קמח לבן וסוכרים בגלל הפרקים, אבל לימון? בחצרי אני מגדלת כבר כמה שנים ארבעה עצי לימון ומתה על לימון. אין מתכון או תבשיל שאני לא מכניסה לימון, מנצלת גם את הקליפה [גם לניקיון!!!]. בקיצור, הבטתי בתמונה ובמתכון ודמיינתי שטעים לי-גן עדן.
איזה כיף לך. תמיד רציתי שיהיו לי עצי לימון בחצר.
תודה רבה על התגובה החמה וחג שמח!
הכנתי היום את הריבועים, עם קצת שינויים על פי חך משפחתי (פתי-בר, עוגיות חיטה מלאה וקצת ממרח לוטוס לתחתית וסוכר דמררה ומעט ריבת פטל בקרם)… עוד לא טעמנו – מחכים לבוקר שבת משפחתית – אבל בינתיים, נראה מעולה! אהבתי במיוחד את המתכון שלך מבין כל המתכונים מאחר והתחתית שלו באמת מאפשרת גיוונים ולא סתם “בצק פריך”. בקיצור, לאב יו!
איזה כיף לשבוע. שימחת אותי מאוד ♥
איך יצא הטעם בסוף?
הי,
האם אפשר להכין בטוסטר אובן? והאם ניתן להקפיא?
תודה
זה נראה ממש טעים
היי ענבל,
לא צריכה להיות בעיה להכין בטוסטר אובן, אבל כן ממליצה לך לסובב את התבנית כמה דקות לפני סוף האפייה כדי שהחלק הפנימי בטוסטר לא יהיה אפוי מדי ביחס לחיצוני (זה בד”כ קורה בטוסטר אובן).
לגבי ההקפאה, לא ניסיתי אבל משערת שזה לא ממש יתקבל בברכה אצל הקרם. הוא נורא עדין.
מחכה עדין לתשובות שלך.. מקוה שתעני במהרה תודה רבה :)
היי רחלי נראה מעולה ובא לי…. לאיזה גודל תבנית המתכון מתאים?
תודה
דנה
שלום אפשר לימון רגיל במידה ואין ליים ?
בהחלט.
חג שמח
הכנתי היום, ויצא טעים!!!!! רחלי תודה על המתכון!!! מינימום מצרכים, מינימום כלים לשטיפה והטעם מעולה עם גלידת וניל ליד :)))))
סליחה התגובה מתייחסת למתכון אחר שלך : “עוגות נוטלה אישיות מ-3 מצרכים בלבד”
איזה כיף לשמוע! תודה רבה שחזרת לשתף.
עשית לי חשק להכין עכשיו את העוגות נוטלה שוב :)
הי,קודם כל תודה על המתכון! הכנתי את המתכון ויצא נורא טעים אבל גם אחרי קירור של כמה שעות זה לא היה יציב וממש לא נחתך יפה והיו המון נוזלים כך שלא יכולתי להגיש את זה רק טעמתי ונאלצתי לזרוק :-( יש לך מושג למה זה קרה? מה עשיתי לא בסדר?
היי הדס,
האופציה הכי הגיונית היא שהיה צורך בעוד כמה דקות של אפייה (העוגה צריכה לצאת עם צבע חום בהיר מעל). מדדת את המצרכים לפי כוסות או במשקל?
קודם כל תודה על התשובה המהירה! מדדתי לפי כוסות.. המשקל כבר הוזמן אבל הוא בדרך… אני אנסה שוב ואתן לזה עוד קצת אפייה.. כי זה יצא ממש טעים וממש התבאסתי.. יש לך טיפים מועילים?
עשיתי את העוגה בדיוק כפי שנרשם…. אז ככה העוגה יצאה נמוכה מאוד, יצאו לי בועות, אפיתי 20-25 דק’ העוגה נשארה בהירה, יצאו כתמים לבנים כנראה מהחלבון שלא התערבב מספיק היות ונתבקשנו לערבב ביד ומעט שלא יהיו בועות….. טרם טעמתי, העוגה כרגע יצאה מהתנור ….אז במה טעיתי?????
היי אורה,
העוגה יוצאת לא מאוד גבוהה, יותר כמו ריבועי בראוניז ולא עוגה ממש. לגבי הבועות, זה לא נורא, זה קצת פחות אסתטי אבל לא משפיע על הטעם. לגמרי הכתמים הלבנים, אין כאן חלבון מוקפץ אלא רק ביצים שמערבבים עם שאר המצרכים. יכול להיות שהתבלבלת שם והכנת מחלבון?
תודה על התשובה המהירה, אכן הטעם יצא נפלא אין מה לדבר, חוץ מהמראה שהתנצלתי ושכנעתי את כולם שלא כדאי לפספס בגלל המראה ואכן כולם החמיאו על הטעם הנפלא. לגבי החלבונים האם טעיתי ויש להשתמש רק עם חלמונים ללא החלבונים? אני חייבת לעשות אותה שוב.
היי. העוגה נראית נפלא!
שאלה- אם אאפה אותה בתבנית 20X20? היא תאפה טוב מבפנים? זה יהיה בסדר?
כן, אין בעיה. היא תצא מעט גבוהה יותר אבל זה בסדר גמור. כבר יצא לי כמה פעמים לאפות את זה בתבנית מרובעת של 20.
היי רחלי
לא רשום בשומקום מה גודל התבנית. אודה לך על תשובה סופר מהירה????
היי גלי,
מתנצלת על התגובה המאוחרת, בכל מקרה כתוב בשלבי ההכנה שמדובר בתבנית 20 על 30 אבל אני גם אעדכן את זה גבוה יותר כדי שלא יתפספס.
בהצלחה ויום מקסים,
אוף אני לא מאמינה! עשיתי את המתכון בדיוק לפי ההוראות (עבדתי שנתיים בקונדיטוריה כך שיש לי ניסיון באפייה), התערובת יצאה נוזלית מאוד וכשיצקתי אותה על התחתית היא הציפה אותה ( את התחתית הפריכה)! ועכשיו היא בתנור ואני רואה את התחתית דרך הבלילה צפה לה :( אולי כדאי לרשום את כמות הקמח בגרמים ולא בכפות. כי יש כף שמנה ויש כף שטוחה ויש כף באמצע…וגם אולי לרשום באיזה מצב צריכה להיות הבלילה. כי לי היא היתה נראית נוזלית אבל סמכתי על המתכון.
חבל לי ממש. זו הייתה עוגה שרציתי להביא מחר לעבודה ליום הולדת :( מקווה שפעם הבא יצא יותר מוצלח