ביקור במפעל גבינות ומפגש עם ארז קומרובסקי הולידו מתכון לשבלול בצק פילו במילוי גבינות 5%. גם טעים בטירוף וגם חסכוני בקלוריות
לפני חודש מצאתי את עצמי מול המרחבים האינסופיים של הגליל. בשביל מישהי כמוני, שלא מורגלת לצאת מגבולות גדרה-חדרה, מדובר היה בלא פחות מאשר התגלות.
שטחים פתוחים, אוויר נקי ושקט. כזה שמשרה בשנייה אחת שלווה ורוגע.
הנסיעה צפונה תוכננה במיוחד כדי לבקר בביתו של ארז קומרובסקי, שאין מזוהה ממנו עם הקולינריה של הגליל ובמקביל כדי לבקר במפעל הגבינות של משק צוריאל שהשיקו לאחרונה 3 גבינות מופחתות נתרן (צפתית, בולגרית ופטה עיזים).
ההתבוננות בידיים האורזות, במיכלי הגבינה העצומים ובבדי החיתול הגדולים שהופכים חלב לגבינה, היה מהפנט ומרגש.
בכלל, סיורים במפעלים הם אחד הדברים שאני הכי אוהבת לעשות. לפני הרבה שנים, כשאבא שלי עבד במפעל של ויסוצקי, הייתי מבלה שם לא מעט בין פסי היצור. שואפת את ריחן של המכונות ועלי התה ומביטה בסקרנות בתהליך האריזה.
המון עשבי תיבול הופכים למרכיב המרכזי בסלט. ארז קומרובסקי עושה פלאים
צילום: רחלי קרוט
דקות ספורות משם כבר חיכה קומרובסקי עם הפוקאצ’ות הממכרות ועם הירקות שתמיד נראים אצלו כל כך מפתים וטעימים ורק אצלי נשכחים במגירה.
בין שאר המנות שידיו הבוטחות הכינו היו קרפצ’ו דלעת מסוכר עם זיתים ופטה, קוביות ארטישוקים טריים מוקפצים בשמן זית, סלט עמוס בעשבי תיבול עם ערמונים וגבינה ומאפה דמוי סמבוסק במילוי גבינה והמון בצל ירוק.
מינימום מצרכים מקסימום טעם ומרקמים. סלט ארטישוק, גבינה ובצל ירוק
צילום: רחלי קרוט
כשחזרתי הביתה, כמו בכל פעם כשאני חוזרת ממחוזות רחוקים וירוקים בצפון, אפפה אותי אווירה של השראה. השראה למאפה כפרי אבל עדין, עמוס בטעמים אבל נעים בפה, כזה שאפשר לאכול בבוקר או בערב, לבד או עם חברים. קצת כמו האוכל של קומרובסקי שיודע להנעים את הפה והבטן אבל לא מנסה להתחנף.
המאפה שלפניכם נולד מהריחות והחוויות של אותו יום, יש בו גבינות עדינות אבל גם מלוחות, שכבות של בצק עדין שמתפצפץ בפה ומראה שעושה חשק לעוד. ועוד.
בהשראת הניחוחות והאוכל הגלילי. שבלול פילו במילוי גבינות
צילום: רחלי קרוט
תבנית: סבתא לה
שבלול בצק פילו במילוי גבינות
מצרכים למילוי:
250 גרם צפתית מעודנת (רכה), חתוכה לקוביות
150 גרם ריקוטה
150 גרם מאחת הגבינות: קוטג’, שמנת חמוצה, גבינה לבנה, אשל, בולגרית
50 גרם גבינה צהובה, מגורדת
ביצה
2 כפות גדושות קמח
כפית שטוחה מלח
מעט פלפל שחור טחון
וגם:
חבילה (500 גרם) עלי פילו
4-5 כפות שמן זית (בתוך קערה קטנה)
לציפוי:
ביצה
5 כפות חלב או שמנת לבישול 15%-10%
שומשום (קלוי, רגיל ו/או שחור)
אופן הכנה:
• מפשירים את בצק הפילו על פי ההוראות שבגב האריזה. בדרך כלל מעבירים למקרר ללילה.
• מחממים תנור ל-190 מעלות.
• בקערה מערבבים את כל מצרכי המילוי.
• פורסים עלה פילו על משטח עבודה, מברישים במעט שמן זית (זה שבקערה). מניחים מעל עלה פילו נוסף ושוב מברישים על כל הבצק.
• מניחים רבע מתערובת הגבינות על החלק התחתון של הבצק (לרוחב. ראו תמונה) בפס אחד. מגלגלים למעין גליל לא הדוק מדי ומניחים בתבנית משומנת מעט. שימו לב להצמיד את הגליל לדפנות התבנית בסיבוב.
מערבבים, מגלגלים ואופים. שבלול גבינה בהכנה
צילום: רחלי קרוט
• ממשיכים להכין את שאר גלילי הבצק (סה”כ 4 גלילים שמורכבים מ-8 עלי פילו). מסדרים בצורת ספירלה בתוך התבנית.
• בקערה קטנה טורפים את הביצה עם החלב ומברישים בנדיבות את המאפה. את שאר הביצה עם החלב שנותרו בקערה שופכים על כל המאפה (לא שופכים מהתחלה כדי לוודא קודם שכל המאפה מכוסה).
• מפזרים שומשום ואופים במשך 1/2 שעה או עד שהמאפה זהוב.
צינורות מתפצחים בפה של בצק דקיק וגבינה עדינה. מגישים עם סלט
צילום: רחלי קרוט
הערות, הארות ושאר חיות בית:
• ניתן להוסיף לתערובת הגבינות 1/2 כוס מכל תוספת שאוהבים: זיתים, עגבניות מיובשות, פסטו, עלי תרד (לא מבושלים),קוביות בטטה מוקפצות ועוד.
• חשוב מאוד לשפוך את כל הביצה + החלב שנותרו לכם בקערה לאחר ההברשה. הם יחלחלו לתחתית התבנית ויאפו את הבצק בחלקו התחתון.
• לגבי תיבול, אם אתם משתמשים בגבינה בולגרית אין צורך להמליח את התערובת אלא רק לזרות מעל הבצק מעט מלח גס. אם אתם מוותרים על הבולגרית ומשתמשים בגבינה אחרת, יש להוסיף כפית מלח לתערובת הגבינות.
• אגב, שימו לב שהמאפה מורכב מגבינות 5% ובצק נטול שומן כמעט. הכי חסכוני בקלוריות :)
בטורים הקודמים של “משהו טעים“:
סלט כרוב וגזר עם שומשום
עוגת שוקולד ללא קמח
בייגלה בציפוי שוקולד וסוכריות צבעוניות
בומב כדורי שוקולד נוטלה
מיני פרעצלס
עוגת ביסקוויטים עם קרם שוקולד ותותים
עוגות נוטלה מ-3 מצרכים
הכנתם? יש לכם שאלות לגבי המתכון? כתבו למטה בתגובות או פרסמו את התמונות של המאפה שהכנתם בקבוצת הפייסבוק
נראה טוב. רק לא הבנתי איך בדיוק מניחים את הגלילים בתבנית כדי ליצור שבלול?
מתנצלת על האיחור בתשובה, פשוט מניחים גליל אחד צמוד לדפנות הכלי ואת הגליל הבא ממשיכים מיד אחריו עד שמתחילים להסתובב פנימה
איך אפשר להדפיס?
היי מאיה,
יש כפתור למטה שכתוב עליו “הדפס מתכון זה”
בהצלחה!
יצא לי סוף הדרך!!! כל מי שאכל אמר שזה טעים מאוד. הדבר היחיד שהייתי משנה הוא את הבולגרית והצפתית הייתי מגרדת ולא חותכת לקוביות. פשוט מסדרים את הגלילים בתבנית אחד אחרי השני ברצף
איזה כיף לשמוע! תודה שחזרת לשתף
היי מה שלומך.? דבר ראשון זה נראה מדהים!! תודה על המתכון ..יש לי שתי שאלות אליך בבקשה: האם אפשר לעשות חצי מכמות העלים ? והאם במקום לסדר את זה בתבנית ניתן לגלגל אותם לרולדה קטנה העלים לא ישברו?
היי אורנת,
קודם כל תודה רבה :)
בהחלט אפשר להשתמש בחצי מכמות העלים, אבל אז המאפה יהיה קטן יותר. בכל מקרה לכל גליל חייבים 2 עלי פילו כי עלה אחד דק מדי כדי להחזיק את המילוי.
ובטח, אפשר גם כרולדות עגולות קטנות ואפילו לחתוך לריבועים, למלא בגבינות ולסגור למשולשים ואז יצאו לך מעין בורקסים קטנים ופריכים בלי כמו השומן של בצק עלים.
בהצלחה!
שלום לך,
אודה לך אם תרשמי מידות של תבנית מלבנית המתאימה למספר הגלילים שמכינים לפי המתכון.
רחלי הי, מתכון מ ו ש ל ם. תודה מאמצת … הכנתי יצא פשוט נפלא נעלם בשנייה בהתחשב שהוא מאפה דיי גדול…
איזה כיף לשמוע! תודה שחזרת לשתף :)
היי רחלי,
תודה על המתכון הנפלא!!!
יצא פשוט מעולה!!! וכה קל להכנה!
השארתי ארבעה גלילים,
אחד ליד השני במרווח קטן,
מרחתי בשמן ובביצה טרופה,
פיזרתי שומשום ואפיתי בהתאם להוראות.
נהדר ומומלץ!!!!
מילוי הגבינות אכן מעודן והבצק מתפצפץ
בחיתוך ובפה❤️
תענוג!!!
זכיתי למחמאות ללא הפסק מבני משפחתי,
ותכולת התבנית חוסלה במהירות
היי רחלי
אפשר לשים גבינה אחרת במקום הריקוטה?
אפשר טוב טעם או כנען.
יצא מצויין! שמתי גבינה לבנה במקום ריקוטה והוספתי תרד
תודה על המתכון :)
שלום, האם אפשר להכין ולהשהות במקרר בשקית אטומה, ולאפות רק למחרת?