ה-מלכה של ראש השנה • עוגת דבש רכה עם קוביות של תפוחים ופקאנים. והשוס: כתר של פרחי תפוחים שגונב את ההצגה
כבר כמה ימים שאני מחזיקה את עצמי לא לכתוב כלום על הפרידה האובר מתוקשרת של יהודה ונינט. ואני גם לא מתכוונת לעשות את זה עכשיו, אבל העלתי את זה, כי ראש השנה שמתקרב וכל מתכוני הדבש קצת הזכירו לי את הניסיון לדחוף את הסיפור הזה לכל מדור בעיתון או באינטרנט.
כמו הפרידה, גם הדבש נכנס בימים האחרונים כמעט לכל מתכון שעלה ברשת. עם עוף, בטחינה, ביחד עם בורגול וכמובן בכל קינוח אפשרי. לא תמיד יש הגיון מאחורי תוספת הדבש, אבל ככה זה כשאחד החגים הכי אהובים מתקרב.
לעומת זאת, העוגה שלפניכם הכי לא מתנצלת בכל הנוגע לניחוח ולטעם הדבשי שלה. כאן הצוף המתוק הוא הכוכב הראשי כשלצידו ניצבים תפוחים עסיסיים ומעט חמצמצים ופקאנים שמהווים ניגוד בטעם ובמרקם.
ולגבי הקישוט – מאז שהכנתי את קיש הירקות בצורת ספירלה, רציתי להכין גם גרסה מתוקה. הכוונה הייתה להכין מעין פאי מתוק, עם קרם שקדים, ומעליו להניח פרוסות צבעוניות של פירות טריים (לא אפויים). הבעיה היחידה, שנטלי קטעה לי את החלומות וקבעה שזה לא יעבוד. וכמו שאתם יודעים, אם נטלי אומרת, היא בטוח צודקת.
אז לפני חודש, אחרי שנקטעו לי החלומות על פרוסות צבעוניות של פירות טריים, ניסיתי להכין את הגרסה האפויה של הפרוסות המגולגלות. אפיתי עוגת וניל בחושה וקישטתי בפרוסות דקיקות ומגולגלות של תפוחים שנאפו בתנור. זה אמנם לא יצא צבעוני כמו שרציתי, אבל המראה שהתקבל היה פשוט עוצר נשימה.
בעקבות אותו ניסוי, שיגעתי את נטלי שנפגש להכין את העוגה, הפעם בגרסת הדבש שלה. בכל זאת, ראש השנה נושף לנו בעורף. אז נכון, שכחתי להביא מנדולינה ונאלצנו לחתוך עשרות פרוסות דקיקות עם סכין, ונכון, שכחתי להביא גם דבש, אבל היי! זכרתי להביא את עצמי. זה גם משהו לא?
המתכון הבסיסי של העוגה לקוח מהבלוג של נטלי (עוגיו.נט) אך עשינו בו מעט שינויים כדי להפוך אותו לפרווה וגם כדי להוסיף לו עוד קצת עושר ורושם. לא שהעוגה לא הייתה עשירה קודם, אבל עכשיו בכלל מדובר במלכה.
ורגע רגע, לאן אתם בורחים, נראה לכם שנפגשנו רק כדי להכין עוגה אחת? מה פתאום. אם כבר אני ועצלותי מגיעים עד לרמת גן, צריך להכין עוד מתוקים לחג, ועוד איזה מתוקים! על הקינוח השני – סברינות דבש עם רימונים – תוכלו לקרוא כאן ואם תהיו סבלניים תגלו בקרוב עוד מתכונים מבוקר האפייה שלנו.
ובנימה אופטימית זו, שתהיה לכם שבת נעימה וחג שמח. נתראה כאן בחמישי הבא
הערות, הארות ושאר חיות בית:
• במקום חלב קוקוס ניתן להשתמש בחלב סויה (לפרווה) או בשמנת חמוצה/חלב (לחלבי).
• חיתוך התפוחים לפרחים מעל הוא אחד השלבים החשובים. שימו לב שצריך לחתוך את התפוחים לפרוסות מאוד דקות כדי שתוכלו לגלגל אותן. הכי טוב לעשות את זה עם מנדולינה, גם כי תקבלו פרוסות דקות וגם כי הפעולה תיקח לכם מקסימום 3 דקות, אם אין לכם מנדולינה, ניתן לחתוך עם סכין. זה יקח קצת יותר זמן ויצריך סבלנות אבל זה עובד (כאן בעוגה למשל חתכנו עם סכין).
• ניתן לאפות את העוגה ב-2 תבניות אינגליש קייק או באחת גדולה מלבנית (כמו בתמונה). אם החלטתם להכין בתבנית גדולה, שימו לב לבדוק היטב עם קיסם שהעוגה מוכנה. ככל שתהיה לכם יותר תערובת בתבנית ככה יקח יותר זמן לאפות.
• נסו לפזר מעל העוגה מעט אבקת סוכר, אין לי ספק שזה יוסיף עוד טאץ’ יפה לעוגה.
• ניתן להכין את העוגה גם כמאפינס ולסדר מעל פרח גדול מפרוסות תפוחים.
מצרכים:
100 מ”ל (1/2 כוס) מים רותחים
שקיק תה רגיל
200 מ”ל (כוס) קרם קוקוס/שמנת חמוצה (אופציות נוספות בהערות)
100 מ”ל (חצי כוס) שמן צמחי
120 גרם (חצי כוס + 2 כפות) סוכר
250 גרם דבש
2 ביצים
350 גרם (2 וחצי כוסות) קמח
2 כפיות אבקת אפייה
קורט מלח
כפית קינמון
גרידת לימון מלימון שלם
2 תפוחים, קלופים וחתוכים לקוביות
100 גרם פקאנים (לא מסוכרים), קצוצים גס
לפרחי התפוחים:
3-4 תפוחים אדומים (עם הקליפה)
100 מ”ל (1/2 כוס) מים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
אופן הכנה:
• מחממים תנור ל-165 מעלות.
• הכנת פרחי התפוחים: פורסים 3-4 תפוחים לפרוסות דקות. כמה דקות? הכי דקות שאתם יכולים. בשלב הזה מומלץ להעזר במנדולינה או להיות סבלניים ולחתוך עם סכין חדה.
• מרתיחים יחד סוכר ומים (1/2 כוס מכל אחד) ומעבירים את הסירופ שנוצר לקערה. מכניסים לקערה את פרוסות התפוחים כדי שיתרככו מעט. מניחים בצד.
• מכינים את העוגה: חולטים במים הרותחים את שקיק התה ונותנים לתערובת “לשבת” כך במשך מספר דקות.
• טורפים בקערה חלב קוקוס, שמן, סוכר, דבש וביצים לתערובת אחידה.
• מוסיפים את תערובת המים עם התה ומערבבים היטב.
• מוסיפים פנימה קמח, אבקת אפייה, מלח, קינמון וגרידת לימון וטורפים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.
• מקפלים פנימה את התפוחים והפקאנים ומעבירים לתבניות האפייה (2 אינגליש קייק או אחת מלבנית גדולה).
• מרכיבים ואופים: מוציאים את פרוסות התפוחים מהסירופ (שומרים את הסירופ בצד) ומסדרים בתוך העוגה בצורת פרחים – מגלגלים כל פרוסה לספירלה קטנה ודוחפים בעדינות לתוך בלילת העוגה, חוזרים על התהליך עד שהעוגה מלאה בהמון ספירלות של תפוחים. מומלץ לחתוך את פרוסות התפוחים לחצי כדי שיהיה קל יותר להכניס אותן לעוגה.
• אופים במשך 45-60 דקות, או עד שקיסם המוחדר למרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
• מברישים את העוגה בסירופ הסוכר שהשארתם בצד ומצננים לפני ההגשה.
עוד במשהו טעים:
קציצות דגים תאילנדיות • פרחי כרובית בלימון ושום • עוגיות מייפל עם פקאן
עוגות נוטלה מ-3 מצרכים • קיש ירקות ספירלה • נתחי עוף בתפוזים וצ’ילי
פחזניות במילוי מוס שוקולד ודובדבנים • ריבועי לימון בקלי קלות • בורקס במילוי גבינות (חסכוני בקלוריות)
צילומים: רחלי קרוט
הכנתם? יש לכם שאלות לגבי המתכון? כתבו למטה בתגובות או פרסמו את התמונות של העוגה שהכנתם בקבוצת הפייסבוק
אצלינו לא נוהגים לאכול אגוזים בר״ה , נראה לך שאפשר להשמיט?
העוגה יפיפיה !!!
תודה רבה ♥ בהחלט אפשר לוותר
חג שמח
למה אני לא רואה “הדפס” בעמוד כאן ?
אי אפשר לעבוד עם מחשב פתוח…
אי אפשר להדפיס את המתכון. לטיפולכם. תודה, שנה טובה
מתכננת להכין את התכנון המקורי שלך. טארט תפוחים עם קרם שקדים ותפוחים ואת התפוחים שלמעלה אני אכין בצורה הזו.
יא! מחכה לראות :) ותשאירי את התפוחים טריים?
לא. אופה את התפוחים ביחד עם הקרם שקדים. נראה לי זמן מצוין להוציא את הדבש מרציפן של לחמים מהארון.
עוגה מדהימה ורעיון מקסים.גרמת לי לשנות את תוכנית האפיה לבית המארחים שאליהם הוזמנתי יחד עם משפחתי היקרה.רק שאלה לגבי אבקת הסוכר לפזר לפני האפיה כדי לקבל מעין קרמל או לאחר האפיה שזה נראה לי יכסה את יופי העוגה?
חג שמח ותודה.
שמחה לשמוע ♥
לגבי אבקת הסוכר, תפזרי מעט אחרי רק בשביל היופי. לא כמות גדולה מדי כדי שלא תכסה אלא רק תבליט את פרחי התפוחים. ואפשר כמובן גם לוותר, כאן למשל (כמו שאפשר לראות בתמונות) לא פיזרתי בכלל אבקת סוכר.
בהצלחה!
רעיון מקסים ומהמם!
רציתי לשאול האם לפרוס את התפוחים בשלמותם ,כלומר פרוסות תפוחים עגולות… או שצריך לחתוך אותם באמצע תחילה? להוציא את הליבה?
תודה ♥
בסופו של דבר צריך פרוסות של חצאי תפוח. כשמגלגלים, החלק השטוח הוא זה שנכנס לעוגה והמעוגל למעלה.
זאת אומרת שאפשר לפרוס את התפוחים בשלמותם ואז לחתוך באמצע או מראש לחתוך באמצע ואז לפרוס. וכן, להוציא את הליבה.
בהצלחה!
הי הי רחלי,
תודה על המתכון! העוגה פשוט מהממת.
רציתי לשאול איך ניתן לשמור את העוגה והאם ניתן להקפיא אותה. פרחי התפוחים ישרדו את זה?
תודה רבה!
עוגות דבש משתבחות עם הזמן שעובר כך שאם תכיני אותה היום לא תהיה בעיה להגיש אותה בארוחת החג. לגבי הקפאה, לא צריכה להיות בעיה אם כי חייבת להודות שאני לא מתלהבת מרעיון של הקפאת עוגות.
אם את רוצה לחסוך זמן בחג, את יכולה להכין אותה היום או מחר, לצנן בטמפרטורת החדר ולשמור בקופסה סגורה היטב.
בהצלחה!
הי,
באם ניתן לפרוס את התפוחים ערב לפני ולהשאירם בסירופ למשך הלילה עד להכנת העוגה למחרת בבוקר?
היי יעל,
לא ניסיתי, אבל על פניו לא נשמע שתהיה בעיה.
אולי עדיף לטבול בסירופ ולהעביר לקופסה קטנה. ככה התפוחים לא יהיו סמרטוטים מדי בבוקר.
בהצלחה!
נראה לי שאני מכין את זה לחג בצורת מאפינס. יש לך מושג כמה יצאו מהמתכון?
לא בדקתי, אבל אני משערת שבין 15-20, אולי אפילו יותר.
אם יוצא לך להכין ספר אחר כך איך יצא :)
חג שמח!
יצאו בדיוק 18 מאפינס גדושים מהכמות שבמתכון. הכנתי כמות כפולה ו-36 מאפינס מקסימים :-)
איזה כיף לשמוע! וגם זכיתי לראות את התמונה אז בכלל תענוג ♥
חייב להשתמש בחלב קוקוס? אפשר חלב רגיל?
העוגה היתה מאוד יפה, אבל למרות שנאפתה יותר משעה החלק העליון שלה (ממש מתחת לתפוחים) פשוט לא נאפה, וזה היה מצער.
היי :-) הכנתי 2 עוגות. אחת בתבנית מלבנית והשניה באינגליש. יצאו מהממות! אבל…. העוגות כאילו לא נאפו, עברו בהמון את זמן האפיה (בערך שעה וחצי – שעתיים כל אחת מהן) ועדין כשפרסתי את העוגה הבצק היה דביק והעוגה לא היתה ספוגית ככל עוגה בחודה.
יש לך מושג למה? התנור תקין והקפדתי על הוראות ההכנה
בעקרון זה יכול לקרות אם חתכת את התפוחים גדול מדי או כי הייתה הרבה בלילה בתבנית ואז זמן האפייה מתארך מאוד.
בגלל שיש כאן הרבה תפוחים, והם מגירים נוזלים, בעיקר מסביבם, צריך לאפות לעיתים יותר זמן כשחותכים אותם גדול או שמים הרבה מהם.
אני ממליצה פשוט בפעם הבאה לשים קצת פחות תפוחים בתוך העוגה עצמה.
אתמול למשל אפיתי את העוגה במאפינס והם היו מוכנים ממש מהר, ובתבנית מלבנית אכן לקח להם הרבה מאוד זמן בתנור.
העוגה דלילה מאוד. נראה לי שיש בה המון נוזלים ומעט מדי קמח.
עד כמה שידוע לי כוס זה 250 גרם ולא מאתיים.
התפוחים שקעו בתוך העיסה.
הכנת לפי הכמויות בגרמים או בכוסות?
שאלה קטנטנה :)
נראה מדהים!!
יש לי טוסטר אובן ולא תנור- הנחיות מיוחדות..? טיפים?
במה ניתן להמיר את חלב הקוקוס?? (לא מצאתי את ההערות…..:) )
אם עושים בתבנית עגולה, באיזה גודל להשתמש?
היי, אני רוצה להכין את העוגה בתבנית חד פעמית רגילה מלבנית האם צריך להכפיל את הכמות? ואם כן אפשר שתכתבי לי כמה הכמויות? תודה..
רחלי שלום, הכנתי את עוגת פרחי התפוחים, העיסה מאוד רכה והתפוחים נופלים לתוכה. היחס של הנוזלים שהוא 650 מיליליטר בהשוואה למוצקים שהם הקמח 350 ג’ר והפקן 100 ג’ר נראה לי לא סביר. גם אני גדלתי בבית הונגרי עם אמא טבחית במקצועה, ואני אופה המון. הפעם הלכתי לפי המתכון ומשהו התפקשש. אם אני טועה תקני אותי בבקשה. בתודה יהודית.
היי יהודית,
במקרה הכנתי אותה שלשום ויצא מצוין, השתמשת בחלב קוקוס או בנוזל אחר? מה שכן, באמת לקח לי יותר מ-45 דקות אפייה (אני אתקן את זה במתכון).
לגבי התפוחים, הם מעט שוקעים אבל לא המון.
היי רחל!
לא מדובר בזמן האפיה אלה בעיסה הרכה. לגבי הטעם פשוט מעולה.
הכנתי את העוגה לחג, והשתמשתי בחלב סויה במקום, מכיוון שחלב סויה דליל יותר מחלב קוקוס הבלילה כנראה יצאה נוזלית מידי והעוגה לא יצאה טוב, אז לכל מי שמחליפה את חלב הקוקוס שימו לב שהוא סמיך יותר מסוגי חלב אחרים ולכן אן מחליפים יש לשים פחות מכוס.